Szellemi tulajdon

Mozi: Lopott szavak. A cím és a rövid ismertető krimit sejtet. Tyúkot lopni bűn. Kéziratot dettó. A hős kezdő író, álomszép, egzotikus feleséggel. Író akar lenni. Éjjel nappal a billentyűzetet veri. A kiadók sorra visszautasítják. Valami hiányzik a műveiből, nincs bennük spiritusz. Kudarc, frusztráció, depresszió.

Egy szép napon egy ócskásnál vett kopott aktatáskában régi, minden jel szerint több évtizedes kéziratot talál: egy regényt. Elolvassa. Az írás fantasztikus. Pont az a spiritusz van meg benne, ami az ő munkáiból hiányzik. Az élet maga sejlik fel a sorok között. Hősünk ott áll összeomolva, reménytelenül. Tépelődik, emészti magát, majd döntő elhatározásra jut: bemásolja a kéziratot a laptopjába és az elejére a saját nevét írja. Kinyomtatja, megmutatja egy kiadónak. Az szagot fog, ráharap, kiadja. Óriási siker.

Ünnepi fogadás valahol egy díszteremben. Az álszerző mennybe megy. Kijövet azonban a kapunál egy kopott ruhás, borostás öregúr szegődik a nyomába. Ő a kézirat valódi szerzője… Krimis kezdés, a folytatás is krimis lehetne, vagy valami sima lelkiismereti dráma, nagy kitárulkozással és szipogással a végén. De nem lesz az, és tulajdonképpen ezért nézhető ez a film. Kiderül, hogy összetett történet bontakozik ki a vásznon, dupla-, sőt triplafenekű. Rájövünk, hogy az öregúr nem kártérítést akar, még csak bosszút sem akar állni. Őt is lelkiismeret-furdalás gyötri a saját kéziratáért. Súlyos árat fizetett ezért a kéziratért. Választania kellett, és ő a szavakat választotta valami más helyett, ami talán sokkal fontosabb lett volna.

Kiderül, hogy ugyanez a sors vár az álíróra is. Kiderül, hogy ő is rosszul választ. De talán nem is ők választanak, hanem valaki más?

Ez így már egy izgalmas, elgondolkodtató szituáció. Kár, hogy a film maga kissé vértelen, sápatag. Több spiritusz kellett volna bele. De, mint láthatjuk, a spirituszt, az ihletet, a múzsa csókját nem adják ingyen. Aki dudás akar lenni…

(Egyébként a film eredeti címe: The Words. Csak így, “lopott” nélkül. Ne ítéljünk előre!)

 

 

 

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.