Versbe szedve 2

Radnóti Színház: Protokoll. Térey János verses regényét olvasta, írtam is róla ebben a blogban. A szövegből színdarab született, amit hófehér, steril Apple-díszletek között játszanak a Radnótiban.

A Külügy protokollfőnöke fegyelmezett és visszafogott, ahogy egy diplomatához illik. Mindenben ilyen, a magánéletben is. Három nő között őrlődik, akik pedig közte és más férfiak között őrlődnek, és végül az utóbbiakat választják, talán azért, mert ebben a se hús, se hal, mindentől mindig finoman elhatárolódó, kiszámított, lehorgonyozni és önmagát adni nem tudó protokollfőnökben nem találják meg az igazi társat. A protokollfőnök magára marad, egyedül készült Lettországba, hogy ott lett férfiak és lett nők közé vegyüljön. Tudja, hogy változtatni kellene, de nem elég erős ahhoz, hogy megcsinálja. Az őt valószínűleg legjobban, legtisztábban szerető gyorsírólányt elszalasztja, pedig talán ez lenne az utolsó esélye az emberélet útjának felén.

Semmi szenvedély, semmi elragadtatás, semmi kitárulkozás; marad az udvarias rend, a civilizált közlekedés, a hófehér, steril világ. Amikor egyszer visszatér majd a hűvös Lettországból, tábornokok karján láthatja majd egykori szerelmeit, és meghallgatja a mély hangú férjek nagyáriáját az utolsó felvonásban.

   

 

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.