A harmadik

Chris Anderson az internetes világ közismert személyisége: szerkesztő, író, vállalkozó, közszereplő és ki tudja még micsoda.

Eddig három könyvet írt. Az első az elektronikus kereskedelemről szólt, ma is sokan hivatkoznak rá, magyarul is kiadták a HVG-nél, amiben nekem is volt szerencsém közreműködni a fordítás ellenőreként.

A másodiknak „Free” vagyis „Ingyen” volt a címe, és egy régebbi technológiai témát melegített fel: miért van annyi minden ingyen az intereneten, van-e ebben valami logika, lehet-e sok pénzt csinálni abból, ami ingyen van. (Anderson szerint lehet.) Ez a kötett kicsit gyengébbre sikeredett az elsőnél.

Pár napja, hosszú utazások alatt elolvastam a harmadikat is, az első kettővel ellentétben Kindle-változatban. Szomorúan állapítottam meg, hogy a tendencia folytatódik: a „Makers” széfolyó, szószátyár, helyenként kifejezetten unalmas könyv. Húzni kellett volna belőle, feszesebbé tenni, kiszedni belőle a szájbarágós ismétléseket. Megérte volna, mert amúgy a téma izgalmas, Anderson meglátásai is figyelemre méltók – csak a stílus, csak azt tudnám feledni!

Forradalom közeleg! – állítja a Marxra többször is hivatkozó (ő megteheti) szerző. A felbolydulás most éppen a termelés, hangsúlyozzuk: a fizikai termelés területén várható, tehát ott, ahol valóságos, megtapogatható, leejthető dolgokat állítanak elő: babaházat, repülőgépet, műfogat stb. A forradalmat a területre mélyen behatoló, azt átitató, átrendező informatika okozza. Digitalizálódik minden: a tervezés, a gyártás, az elosztás, a közreműködők közötti kommunikáció, hogy csak a fontosabbakat említsük.

Anderson fantáziáját különösen az additív technológiák, az otthoni „termelést” lehetővé tevő egyre okosabb, ügyesebb és olcsóbb gépek (3D-s printer, lézervágó, CNC minieszterga stb.), a mindenütt felbukkanó robotok és a kollektív alkotás, a nyitott innováció mozgatja meg. Nagy átrendeződéseket jövendöl a termelés világában, és ebben valószínűleg igaza is van. A példái érdekesek, csak ne foglalkozna oldalakon keresztül az olvasó számára teljesen érdektelen dolgokkal: hol született a hős, hova járt iskolába, mikor jutott eszébe, hogy vállalkozó lesz, hol bérelt irodát…

A példákat mindenesetre kijegyzetelem, diasorra viszem, mert januárban megint nekikezdek egy MBÁ-s vállalkozási kurzusnak.

 

 

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.