Üzemlátogatás

Látogatás egy autóalkatrész-gyárban Sanghaj egyik külvárosában. „Külváros” alatt azt kell érteni, hogy körülbelül egy órát autóbuszoztunk kifelé a központból autósztrádán, teljes sebességgel.

A gyár az egyik legnagyobb második-harmadik körös beszállító helyi telepe. Az egész cég közel százezer embert foglalkoztat, közülük ötezer dolgozik a kutatás-fejlesztésen.

Modern üzem, egyetlen könnyűszerkezetes épületben. Az irodákat csak egy üvegfal választja el a gépektől. Az irodák egyetlen nagy teremben vannak, az asztalok fölött táblák jelzik, hogy alattuk kik ülnek: HR, igazgatói titkárság, logisztika… A kis rekeszekben semmi személyes nincs, mindenki előtt egy képernyő és néhány papír. Egy üvegajtós kis tárgyalóban valószínűleg éppen interjúznak.

Az üvegfalon túl, a gyártóüzemben a modern üzemszervezés minden eszköze: gondosan felfestett útvonalak, zebrák, rengeteg információs tábla, kaizen és kanban kellékek, villogó leolvasók, statisztikai kimutatások, problémamegoldó projektek tervei, fényképek, matricák, rekeszek, kártyák stb. Egy szoba külön az oktatáshoz, a fala teljesen beborítva képregény-formában tálalt tudnivalókkal: ha hibát észlelsz, megállítod a gépet, visszalépsz az előző fázishoz, és más hasonlók. A munka csak részben gépesített, automatizálással, robotokkal valószínűleg a létszámnak legalább a felét meg lehetne takarítani, de ennek egyelőre valószínűleg nincs értelme.

Amúgy Kínában a Volkswagen megy a legjobban, kínai kísérőnk legalábbis ezt mondta. Ő egyébként Franciaországban tanult, angolul csak nehezen tudtunk szót érteni.

    

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.