Pénz

Kora reggel másfél órás autóút Pekingben. Az idő derült, de a sárgás szmog visszatért, újra belepi a várost, a sugárutak mentén álló toronyházak pár száz méter távolságból már alig láthatók. Úgy látszik, a tegnapi friss szél és az éjszakai eső tisztító hatása gyorsan elmúlt.

Az IMM MBÁ-n a délután első órájában a Tsinghua egyik tanára tartott előadást a kínai pénzügyi rendszerről, szakszerűen és vidám hangulatban. Természetesen a teljes központosítástól indultak, a nyitás valamikor a nyolcvanas években kezdődött, jóval utánunk. Korábban a kínai nemzeti bank lényegében a központosított állam pénztárosa volt, olyan hely, ahol utasítások alapján pénzt fizetnek ki és be.

A gazdasági reform részeként megtörtént a bankrendszer kétszintűvé alakítása, vagyis a központi bank mellett ma négy-öt nagyméretű, állami tulajdonban lévő kereskedelmi bank is működik. Ma ezek az intézmények a gazdaság, a vállalatok, a nagy projektek legfontosabb finanszírozói. Az infrastruktúra rendkívül látványos fejlesztéséhez (ma reggel például egy kétszer ötsávos felüljárón hajtottunk át valahol a város szívében) is ők adták a pénzt. A mai pénzügyi rendszer nagy problémája, hogy a kibocsátott hitelekből nagyon sok besült: a finanszírozott vállalatokat korábban ahhoz szoktatták hozzá, hogy az állami pénzt nem kell visszaadni, az új kereskedelmi bankok pedig nem értettek a kockázatkezeléshez. A szakértők ma azon gondolkodnak, hogy mi legyen a rengeteg bedőlt vállalati hitellel.

A napot egy kerekasztal zárta, amit a Tsinghua dékánhelyettese vezetett. A téma a vállalatok és az állam együttműködése volt, ami itt, érthető okokból, kulcsfontosságú kérdés: hogy lehet a döntéshozókat és a közvetítőket megtalálni, milyen játékszabályai vannak a lobbizásnak, milyen érdekeket képvisel az állam és hogyan, miként választják ki az állami tisztviselőket, van-e elegendő szakember, stb. A moderátor kérdezett, a három magas rangú, világlátott és tapasztalt vendég meglepően sok humorral és (ön)iróniával válaszolt.

Este, vacsora közben az egyik akciótanulási csapattal beszélgettem. A beszámolójuk első, még befejezetlen változatát már elküldték a megbízójuknak, mire meghívták őket Norvégiába, hogy ott az igazgatótanácsnak is adják elő a prezentációjukat. Not bad.

 

        

 

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.