Interjú

“Gyorsulás, nehezen belátható következményekkel”. Interjú a HVG Jövő 2.0 című különszámában. Idemásolom az egyik kérdést és a választ. (A kérdező: Szabó M. István.)

 

HVG: Ha az IT ennyire fontos mindenütt, miért nem látszik ez a tőzsdére ment Facebook részvényeinek árában? Mivel magyarázható az értékük csökkenése?

B.Gy.: A Facebook eddigi tőzsdei szereplése valóban nem mondható sikeresnek, és ezt más internetes cégekről, például a Grouponról is elmondhatjuk. Bármennyire furcsa, be kell látnunk, hogy miközben az IT fontossága és hatása rohamosan nő, a kilencvenes évek „aranyláza” már a múlté. Egy nagyon innovatív, de beérett iparág formálódik a szemünk előtt. Nincs szó arról például, hogy tömegével menetelnének az új internetes vállalkozások a tőzsde felé. Míg a ’90-es években Amerikában százával történtek tőzsdei bevezetések, most szenzációszámba megy, ha egy informatikai cég megjelenik a kapuban. Meggyőződésem, hogy a Grouponról és a Facebookról is részben azért hallunk ennyit, mert ritkaságnak számítanak. Mintha a tőzsdei vállalatok visszavonulót fújtak volna – nézzük csak meg a statisztikákat, de azért legyünk óvatosak a következtetések levonásával.

Ráadásul az a modell, ami a ’90-es évek második felében napok alatt gazdaggá tette a dotcom cégeket (hogy aztán az üzleti-lufi kipukkanásával el is tüntesse őket), ma már nem működik. Más lett a világ. A mai befektetők a hagyományos üzleti szűrőn át nézik például a Facebook adatait: a tényleges jövedelemszerző képességére kíváncsiak, és e téren bizony sok a bizonytalanság. Az üzleti világ konzervatívabb lett, és pusztán attól, hogy egy hónapban hányan látogatója és hány regisztrált felhasználója van egy honlapnak, illetve egy alkalmazásnak, nem jönnek feltétlenül lázba. Az IT-t ma ugyanúgy mérik, mint minden más üzletet. A vállalkozók is másképp gondolkodnak: találj ki valamit, építs rá egy vállalkozást, aztán ha beindult, add el az egészet mondjuk a Google-nak – ma inkább ez a stratégia.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.