Baxter

Spanyolországban a fiatalkori (értsd: 25 év alattiak) munkanélküliség meghaladta az 52%-ot. Két napja egy vállalati programon említettem meg ezt az adatot a hallgatóságnak.

Közben azt olvasom az egyik lapban, hogy Baxter, a Rethink Robotics emberszabású robotja egyre népszerűbb. Okos jószágról van szó, amit néhány mozdulattal be lehet tanítani egyszerűbb műveletek elvégzésére: meg kell fogni a két kezét, végig kell vinni a kívánt mozdulatsoron, majd egy gomb megnyomásával rögzíteni kell a fejében a feladatot. És Baxter dolgozni kezd. Mivel mindenféle érzékelői is vannak, azt is észreveszi, ha ember van a közelében, és vidáman köszönti.

Baxter pillanatnyilag 22.000 dollárba kerül. Valaki azt is kiszámolta, hogy ha három éven át napi nyolc órát dolgozik (nyilván neki is jár további nyolc óra pihenés és nyolc óra szórakozás), akkor a befektetés négy dolláros órabérnek felel meg. Baxter helyett tehát akkor érdemes valamilyen munkára embert felvenni, ha az kevesebbe kerül ennél a négy dollárnál – vonhatja le a következtetést egy hidegfejű kapitalista.

 

 

 

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.