Kék-fehér

Jody Ranck: Connected Health. Szószátyár könyv rengeteg ismétléssel, de nem bántam meg, hogy átolvastam. Kiindulópontja az, hogy a jelenlegi egészségügyi rendszerek java része (nyilván elsősorban az amerikaira gondol…) fenntarthatatlan. Újratervezésre, átfogó reformokra van szükség. Ehhez sokféle lehetőséget ad az infokommunikációs technológia fejlődése, kiemelve az okostelefonokat, a cloud computingot, és a „big data” jelenség különböző elemeit a szenzoroktól kezdve az intelligens algoritmusokig.

Ranck nem ás mélyre, inkább valamiféle leltárt igyekszik adni: ez is van, az is van, itt is megjelent valami, ott is van egy érdekes megoldás. A terület tényleg heves burjánzásnak indult, régi nagyok és új kicsik egyaránt igyekeznek felkapaszkodni a szekérre. A fejlesztések számtalan ponton a jelenlegi szabályokba és intézményi korlátokba ütköznek.

A könyvben foglalt tartalmat a szerzőnek 60-70 oldalon kellett volna megírnia, de nem ezt tette, inkább higított és rengeteget ismételt. A legélvezetesebbek a példák, a gyakorlati tapasztalatok, a már működő vagy még csak a rajzasztalon lévő rendszerek. Ezeknek általában utána lehet nézni a hálón, Ranck abban segít, hogy megtaláljuk őket.

 

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.