Szélsőségek

EDUEXPO, Sao Paulo, Brazília. A lexikon szerint 20 millió lakosa van ennek a városnak. Láttam óriási nyomornegyedeket, és sétáltam a gazdagok utcáiban is, ahol minden ház egy erőd, a kerítés betonból van és négy-öt méter magas, a tetején drót, rajta tábla: nagyfeszültség, ne fogd meg! A város tulajdonképpen egy környezeti katasztrófa, 20-30 emeletes lakótelepi házak mindenfelé, zöld felület nagyon kevés, egy folyócska vizét alig láttam a rajta hullámzó rengeteg műanyag palacktól. Rendőrök mindenütt nagy csapatokban, az oldalukon hatalmas stukkerek. Az angol tudásommal a hétköznapi életben nem sokra mentem, a pincérek, a taxisok, de még a jégikisasszonyok is csak portugálul tudnak. Amúgy latinos lazaság és kedvesség mindenfelé.

Az egyetemi vásáron sok fiatallal beszélgettem, és megerősödött bennem az a meggyőződés, hogy a jelen érettségije az egyetemi alapdiploma, az igazi “egyetemi” oktatás valahol a mester fokozatnál kezdődik.

Úgy tudom, Brazília évente százezer hallgatót akar állami ösztöndíjjal külföldi egyetemekre küldeni, és ebből kies hazánk is kaphat másfél ezret.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.