Afrika

Tegnap Észak-Afrika egyik forradalmi időket élő országából jöttek vendégek az iskolába. Nem diákok, hanem olyan szakemberek, akik várhatóan fontos posztokat fognak betölteni majd, vagy már most is ilyenekben vannak.

Az én feladatom az volt, hogy a vállalkozások szerepéről beszéljek, különös tekintettel annak a foglalkoztatásra gyakorolt hatásra. Az utóbbi nem volt nehéz feladat, elég megmutatni a hazai számokat: a foglalkoztatottak több mint kétharmada kis- és középméretű vállalkozásoknál dolgozik. Ez után jöhet néhány adat a fiatalkori munkanélküliségről néhány országban, és megvan az alapozás, hiszen ez utóbbiak sokkolóak: most olvastam éppen egy szolid és megbízható lapban, hogy Spanyolországban a 25 év alattiak munkanélküliségi rátája már meghaladja az 50%-ot, amire az ember csak ilyen jelzőket talál: elképesztő, tragikus… Vitathatatlan, hogy a foglalkoztatás fenntartható növekedéséhez sok sikeres vállalkozás kell, nincs mese.

A vendégekkel arról is beszélgettünk egy kicsit, hogy bár nagy tömeget képviselhetnek, a vállalkozások profilja szempontjából nem szabad megelégedni a piac alsó végével (szatócsbolt, zöldségtermelés stb.): meg kell találni az utat a kifinomultabb, korszerűbb technológiák felé is. Példaként az MIT által gondozott fab-laborhálózat néhány masináját hoztam fel.

Kölcsönösen megerősítettük, hogy az oktatás kulcskérdés: a vállalkozási ismeretek oktatását már az általános iskolában el kell kezdeni. A vendégek szerint saját oktatási rendszerük fő baja az, hogy elszakadt a valóságtól: nagy tömegben termeli az olyan diplomásokat, akikre aztán sehol sem tartanak igényt.

 

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.