Szundi

Az elmúlt hónapokban egy hallgatói projektfeladat kapcsán elolvastam néhány tanulmányt az e-egészségügyről. Megtudtam például, hogy csak az USÁ-ban több tízmillió embernek vannak alvási problémái (sleeping disorder). A legtöbben nincsenek is tudatában az állapotuknak, ami ráadásul mindenféle veszélyekkel, hajlamokkal jár.

Aki orvoshoz fordul, általában egy alvási laboratóriumba kerül kivizsgálási célból, ami meglehetősen drága mulatság.

Óriási piac, megoldatlan problémák: kiváló terep új vállalkozásoknak.

Az egyik tanulmányban rábukkantam a Zeo példájára. A cég, ha jól értem, egy kis egyszerűen viselhető szenzorral kombinált mobiltelefonos alkalmazást kínál. A szenzor jeleket fog fel, amelyekből kiderül, mikor milyen alvási fázisban vagyunk, ezeket a jeleket a mobilunkba továbbítja, onnan azok egy adatközpontba kerülnek, ahol elemzik őket, tanácsokat adnak, sőt, az alkalmazás azt is meg tudja mondani a mobiltelefonunknak, hogy milyen alvási fázisban ébresszen fel bennünket.

A folyamat tehát a következő: a szenzor valós idejű adatot gyűjt, az adat a mobilunkon át adatközpontba (a felhőbe?) vándorol, ott megtörténik az analízis, majd a bevatakozás jön mindenféle tanácsok és szolgáltatások formájában. Vagyis: érzékelő-technológia + mobilitás + big data + adatelemzés + cloud computing + intelligens döntéselőkészítés.

Minél több ügyfele van a Zeo-nak, annál több adatot gyűjthet össze az alvási mintákról; minél több adata van, annál jobb elemzéseket készíthet; minél jobbak az elemzései, annál okosabb tanácsokat adhat… Smart system. 

 

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.