Megint mesebeli Afrika

Nézelődtem egy kicsit a kenyai Safaricom honlapján. Az ösztönzött erre, hogy a lapokban rábukkantam néhány információra velük kapcsolatban.

A Safaricom mobiltelefonos szolgáltató. Kenyában 100 lakosra 74 mobiltelefon esik, míg az afrikai átlag 65. Az országban az internet-előfizetések 99%-a mobiltelefonokhoz kötődik. (Úgy is mondhatnánk: vezetékes telefonrendszerük nem sokat ér.)

A Safaricom öt évvel ezelőtt indította el M-PESA elnevezésű mobiltelefonos pénzküldő szolgáltatását. Hangsúlyozottan azoknak ajánlják, akik nem tudnak vagy nem akarnak bankszámlát nyitni – feltételezem, hogy az előbbiek vannak többen. (Úgy is mondhatnánk: a bankok sokak számára elérhetetlenek.) A szolgáltatásnak már 15 millió felhasználója van, ami azt jelenti, hogy a felnőtt lakosság 70%-a csatlakozott a rendszerhez. Kenya GNP-jének 25%-a az M-PESÁ-n fut keresztül. A Safaricom adja a világ hasonló mobilos pénzügyi tranzakcióinak több mint felét. Az ország sok vállalkozója a Safaricom rendszerét használja bázisként.     

                      

 

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.