Térkép

Móricz Zsigmond panaszkodik a Naplójában: a Trianon utáni helyzetet szeretné elmagyarázni a feleségének, de Simonyi Mária nem tud eligazodni a térképen, a kiváló színésznő azt sem érti, hogy a barna hegyeket jelent, a zöld folt pedig síkságot.

Elképzelhető, hogy Simonyi tényleg alkalmatlan volt a térképolvasásra: hiányzott hozzá a a megfelelő intelligenciája. Howard Gardner, az emberi intelligencia egyik legismertebb kutatója sokféle intelligenciát különböztet meg: nyelvi, logikai-matematikai, vizuális-térbeli, mozgási, interperszonális stb. A kérdést így nézve tulajdonképpen értelmetlen általános intelligenciáról beszélni, gyakran előfordul ugyanis, hogy valaki kiváló az egyikben, de kifejezetten gyenge egy másikban. Az emberek nem egyformák: ki ebben intelligens, ki abban. Móricz felesége nem arathatott volna színpadi sikereket bizonyos fajta átlagon feletti intelligenciák nélkül, de nem kizárt, hogy a térképolvasás valóban meghaladta a képességeit.

Clayton Christensen szerint közoktatási rendszerünk egyik súlyos problémája az egységesítés: a tanulókat egyformán próbáljuk kezelni, pedig jobb lenne mindenkihez azon az intelligencián keresztül közelíteni, amelyikben jobb képességeket tud felmutatni. Szerinte a problémát a számítógépes oktatás fejlődése fogja majd megoldani, de áttörés csak évtizedünk második felében várható. Egyelőre a mai rendszer gépesítése és automatizálása folyik, ahogy az általában lenni szokott.

                         

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.