Két kupac könyv

Belépek a könyvesboltba. Az egyik legnagyobb Budapesten, óriási terem kávézóval az egyik sarokban, beláthatatlan sarkokkal és oldalágakkal. A bejárattól nem messze a könyvek alacsony emelvényeken nagy kupacokba rendezve, eligazító táblával a tetejükön. Kettőn is ott áll: magyar irodalom.

Odalépek az egyikhez, böngészek egy kicsit, aztán megyek a másikhoz. Mintha egy másik világba léptem volna. A két kupacot a politika választja el, a mai magyar politika. (Magyar irodalomhoz magyar politika.) Az egyik kupacból valószínűleg az egyik tábor szokott vásárolni, a másikból a másik. A bolt berendezői szemlátomást konyítanak a marketinghez, tudják, mi az a szegmentálás. Kicsit elmerengek azon, hogy egyes szerzők miért az egyik vagy a másik tábor kupacában szerepelnek, és hogy ők maguk, ha élnének, örülnének-e ennek a besorolásnak, a körülöttük lévők társaságának, a láthatatlan ajánlórendszer által formált irodalmi közösségnek.

A kosaramban már volt egy könyv az egyik kupacból. Némi tétovázás után, a helyzet által teremtett lélektani nyomásnak engedve beletettem egyet a másikból is.                    

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.