A huszonnegyedik

Megírtam a 24. Vezérigazgató Találkozó témafelvetését, már kint van a CEBC honlapján:

——————

VONZÁSOK ÉS VÁLASZTÁSOK

Mire készülnek a hazai vállalatok vezetői? Milyen utakat, fejlődési pályákat látnak maguk előtt? Dönteniük és tervezniük mindig a várható helyzet figyelembe vételével kell. De mit értünk ma ezen? Ha több éves forgatókönyveket kellene összeállítaniuk Magyarország, az Európai Unió és a világgazdaság helyzetéről, hogyan képzelnék el az optimista, a reális és a pesszimista változatot?

Félő, hogy a felvázolt fejlődési pályákat nem csak néhány apróság különböztetné meg egymástól. Gondoljunk csak például az Európai Unió jövőjére! Darabjaira hullik? Többsebességes lesz, központra és perifériára bomlik, újfajta kombinációk, szövetségek jönnek létre? Megerősödik, összefogottabbá, integráltabbá válik, erősebb központi kormányzással és kevesebb önállósággal a tagországokban? Vagy marad a jelenlegi állapot, a fellobbanó válságok és tűzoltások kiszámíthatatlan sorozata?

Olyan állomáson állunk, ahonnan sokféle irányba indulnak vonatok. Ha felszállunk az egyikre, később nehéz vagy kifejezetten lehetetlen lesz az irányt módosítani. Mai döntéseink korlátok közé szorítják, meghatározzák a jövőt. Ilyen helyzetben a döntéshozók – legyenek azok akár állami, akár vállalati pozícióban – fogódzkodókat, mintákat, követhető példákat keresnek. A bizonytalanság ellenére akadnak ilyenek is. Tudjuk, hogy Magyarországon alacsony a foglalkoztatottság szintje, több embernek kellene szervezetten dolgoznia. Munkára, munkahelyekre van szükség, de nem akármilyenekre. Alacsony költségekkel versenyezni nem jelent vonzó perspektívát. A jelenlegi helyzetből valószínűleg azok jönnek ki győztesen, akik különleges, tudásigényes, nagy hozzáadott értéket képviselő feladatokra tudnak vállalkozni. Ehhez egyrészt saját innovációkra, vagyis fontos technológiai trendekhez igazodó, a fejlődés élvonalát képviselő termékekre, eljárásokra, másrészt felkészült, magasan képzett, a modern gazdaságban otthonosan mozgó munkaerőre van szükség. Mindkettő megteremtése hosszú távú gondolkodást és jelentős befektetéseket igényel, ezek nélkül nem számíthatunk sikerre, és akkor csak a másik lehetőség marad: alacsony költségekkel versenyezni, megpróbálni olcsóbbnak lenni a többieknél.

A 24. Vezérigazgató Találkozót az útelágazások értelmezésének, az útelágazásokban meghozható döntéseknek, a vezetői stratégiai választásoknak szánjuk. A Találkozók történetében először megyünk külföldre: a helyszín az ausztriai Frauenkirchen lesz, a Fertő tó közelében. 

 

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.