Zsonglőr

Marton Katalin, az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet tudományos tanácsadója megkapta az információelmélet legmagasabb szintű elismerését, a Shannon-díjat – olvasom a tudományos hírekben. Kiváló teljesítmény ez, arról nem is beszélve, hogy ő az első nő, aki ezzel a kitüntetéssel büszkélkedhet.

Claude Shannonról nemrég olvastam abban a The Innovation Factory” című könyvben, amelyről egy rövidke beszámolót is írtam ebben a blogban. A kortársai által visszahúzódónak, sőt, félénknek mondott Shannon némi egyetemi kalandozás után a Bell Labs tudósa lett, ahol a tanulmányaival lerakta a modern információelmélet alapjait, és ezzel új irányba terelte a távközléssel és az informatikával kapcsolatos kutatói-fejlesztői munkát. A könyv szerint Belléknél teljes szabadságot élvezett, gyakorlatilag azt csinált, amit akart. Az általa kidolgozott információelmélet összetalálkozása a szintén a Bellben feltalált tranzisztorral az évszázad egyik legfontosabb eseményének mondható.

Azt is megtudtam, hogy bár „elmélettel” foglalkozott, jobban kedvelte a kétkezi munkát. Mindenféle szellemes gépeket, automatákat fabrikált és nagyon szeretett zsonglőrködni.

Munkásságáról van egy remek és teljesen közérthető film a Youtube-on, érdemes megnézni, már csak azért is, hogy lássuk, milyenek voltak a korabeli kommunikációs és számítási masinák, hogyan dolgoztak velük, milyen volt az élet a Bell laborban.  

             

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.