Figyel

George Orwell a múlt század negyvenes éveinek végén, nem sokkal a háború után írta 1984 című könyvét. Úgy emlékszem, hogy magyarul a Diákkönyvtár-sorozatban is megjelent, tehát feltételezhető, hogy itthon is kötelező vagy ajánlott olvasmány.

A könyv leghíresebb mondata: „Big Brother is watching you”, vagyis „A Nagy Testvér figyel téged”.

Nemrég olvastam valahol, hogy valaki elballagott Orwell londoni lakásához, oda, ahol a regényt írta. Kétszáz yardos távolságon belül összesen 32 működő térfigyelő kamerát talált. A Nagy Testvér tehát tényleg figyel. Az Orwell lakása elé szerelt kameráról készített fotó bejárta a világhálót.

Az egyik honlapon valaki megjegyezte, hogy Orwell a magánélet megfigyelésére gondolt, ezek a kamerák pedig nem a lakásba befelé néznek, hanem a környéket vizslatják, a bűnüldözés nemes szándékától vezérelve. Ez valószínűleg igaz. Ha viszont Orwell még élne, és egy nehéz nap végén, tollát letéve elhatározná, hogy lemegy a sarki kocsmába, a szigetország több mint négymillió köztéri kamerája közül néhány azonnal a nyomába eredne.

Ha valaki elmélázik egy kicsit ezen a jelenségen és a világ ellentmondásosságán, megnézheti közben az Apple Macintosh egykori bevezető televíziós reklámfilmjét, amiben éppen szétzúzzák a Nagy Testvért – a filmen legalábbis. 

              

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.