Két görbe

Kimásoltam egy grafikont a tegnapi Financial Times Lex-rovatából, valószínűleg szükség lesz rá a követező tanévben valamelyik ICT vonatkozású kurzuson. A forrás a Goldman Sachs. Két görbe látható rajta, az egyik az európai távközlési cégek EBITDA hányadát (népiesen az EBITDA margint) mutatja 2006 és 2013 között (a két utolsó év adata természetesen csak előrejelzés), a másik pedig a Capex/értékesítés hányadost ugyanerre az időszakra. Az utóbbi lényegében azt jelzi, hogy egységnyi értékesítési bevételre mekkora beruházás esik.

Az első görbe, az EBITDA hányadosé folyamatosan ereszkedik lefelé. A másik szinte szabályos V betűt mutat: 2009 volt a mélypont, utána lendületes emelkedés következett, ami talán kicsit csitulni fog a következő két évben, de a trend (az emelkedés) megmarad. Vagyis: az európai távközlési cégeknek romlik az eredményessége, egységnyi árbevétel pedig egyre több beruházást igényel. Fejleszteni kell, de a fejlesztések a korábbinál kevesebb forgalmat hoznak. Ha a bevételeket nem sikerül növelni, az eredményesség növelése érdekében a költségeket kell csökkenteni: hatékonyság, szinergiakeresés, belső és külső konszolidáció…

A második görbe a gyógyszeripari kutatások helyzetét juttatja az eszembe: egyre többet kell költeni arra, hogy valamilyen használható új termék megszülessen.                  

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.