Könyvtárban

Június elején az amerikai Purdue Egyetemen hat hallgatói projekt elindításán munkálkodtam. A második foglalkozást az üzleti iskola könyvtárában rendeztük meg, a könyvtárosok közreműködésével. Előző nap meglátogattam őket és nagy vonalakban összefoglaltam nekik a projektek tartalmát. Mindegyik erősen információigényes, vagyis a hallgatók rászorulnak a könyvtár segítségére. Megállapodtunk, hogy a könyvtár afféle „virtuális tagja” lesz a csoportoknak.

Most figyelem, hogy a csoportok számára megnyitott információs tárakban hogyan gyűlnek az anyagok, a csapatok és a könyvtár együttműködésére a „könyvtár-push” vagy inkább a „csapat-pull” modell lesz-e a jellemző. A könyvtárban egyébként könyvet nem nagyon lehet látni, aki belép, inkább egy számítóközpontban érezheti magát.

Tegnap meglátogattam az ELTE Természettudományi Karának könyvtárát, pontosabban könyvtárait, mert nem egy helyen vannak. Beszélgettem egy kicsit a könyvtárosokkal, bekukkantottam a raktárakba, kipróbáltam a sínes polcok mozgatását. A kérdés ott lóg a levegőben: mi lesz ezeknek az intézmények sorsa és szerepe tíz vagy húsz év múlva?       

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.