Kiejtés

Az iskolában felvételi szezon van. Én is sok interjút csinálok jelentkezőkkel, többnyire telefonon vagy Skype-on. Ez a sokféle akcentus miatt nem egyszerű feladat. Sokan fejlődő országokból jelentkeznek: India, Pakisztán, Nigéria, Etiópia, mindenféle -isztánok…

Néhányan fiatalságuk ellenére érdekes nemzetközi életutat tudhatnak maguk mögött. Tegnap például egy indiai fiatalemberrel beszéltem, aki évekig Chicagóban élt, szállítmányozással foglalkozott, előtte az egyik gazdag arab olajországban állomásozott, most viszont újra otthon van, és éppen ide készül Magyarországra, itt szeretne újabb diplomát szerezni. Ő például nagyon szépen és érthetően beszélt angolul.

Vannak viszont nehéz esetek is.

Az egyik lapban azt olvasom, hogy a Fülöp-szigetekieknek jó a kiejtése. „Neutral accent” írja róluk az újság, ráadásul az amerikai idiómákat is elég jól ismerik. Ez az egyik oka annak, hogy egyre több vállalat hozzájuk telepíti az ügyfélkapcsolati központját. Adatokat is találtam: a Szigetek outsourcing-iparában 638.000 ember dolgozik, többségük (mintegy 400.000) a telefonos központokban. A BPO ipar adja a GDP 5%-át. Az ország felsőoktatási intézményei évente egymillió végzőst produkálnak. Az ügyfélkapcsolati munka középosztálybeli állásnak számít, a kezdők körülbelül 470 dollárt keresnek egy hónapban.

Nemrég egy hazai szolgáltató cég vezetőjével beszélgettem: ők is a Szigeteken keresnek új alkalmazottakat a nemzetközi terjeszkedéshez.        

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.