Mozgalmas

Fact is stranger than fiction – olvasom egy innovációs tárgyú angol szakkönyvben. Az élet színesebb, kalandosabb, hihetetlenebb dolgokat produkál a fantáziánknál.

Ez a mondás jutott az eszembe akkor, amikor Antony Beevor új, a második világháborúról szóló könyvének bevezetőjét lapozgattam. 1944 novemberében, Írja Beevor, egy fiatal, Yang Kyoungjong nevű katona adta meg magát amerikai ejtőernyősöknek Normandiában. Yang Koreában született. A japánok 1938-ban besorozták katonának Mandzsúriában, ami ugyebár Kína északkeleti szegletében van. Egy évvel később a szovjet Vörös Hadsereg fogságába esett Halhin-Golnál. Munkatáborba küldték, majd 1942-ben, sok más hadifogollyal együtt egyszerűen besorozták a szovjet seregbe.

1943-ban a német hadsereg fogságába esett Harkovnál, Ukrajnában, gondolom, abban a bizonyos katlanban. 1944-ben, most már német egyenruhában Franciaországba vezényelték az Atlanti Falat erősíteni. Ekkor jöttek azok a bizonyos amerikai ejtőernyősök, akik egy hadifogolytáborba transzportálták Nagy-Britanniába. Onnan sikerült kijutnia az Egyesült Államokba, ahol egy szót sem szólt a múltjáról. Letelepedett az új világban, 1992-ben halt meg valahol Illionois-ban.

Hát igen. Fact is tényleg stranger than fiction

Beevor, Antony: The Second World War     

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.