Technológiai park

Látogatás a Purdue University technológiai központjában és üzleti parkjában, valahol West Lafayette határában, Indiana államban. A Purdue alapvetően műszaki egyetem, sok űrhajós is náluk tanult, köztük van Neil Armstrong is, a szobrát megtaláltam az egyik oktatási épület előtt, vidáman üldögél egy nagy kövön,lógatja a lábát miközben valahová a távolba néz, a szeme talán a Holdat keresi, a lába elé pedig félkörben oda van vésve a híres mondat: kis lépés nekem, nagy lépés az emberiségnek.

A technológiai központ tulajdonképpen egy óriási ipari park, ahová olyan cégek költözhetnek be, amelyek egyrészt csúcstechnológiával dolgoznak, másrészt pedig van valamilyen kapcsolatuk az egyetemmel. Az utóbbi követelményt rugalmasan értelmezik: ha nincs kapcsolat, hát majd megteremtik valahogy.

A központ hátterét két nagy alapítvány adja. Hatalmas földterületet birtokolnak, a betelepülők (most körülbelül százötven vállalatról van szó) ebből vásárolhatnak vagy bérelhetnek egy részt maguknak, és korlátlan ideig maradhatnak. A területért és az ingatlanok használatáért fizetnek, az egyéb (alapvetően üzletfejlesztési és hálózatépítési) szolgáltatásokért viszont nem.

A cégek általában sok hallgatók foglalkoztatnak, akad olyan is, ahol hatvan gyakornok ügyködik egyszerre.

A központ nem fektet be tőkét a vállalkozásokba, de segítséget ad a tőkeszerzéshez. Egyébként a szokásos üzletfejlesztési és inkubációs szolgáltatásokat nyújtják: infrastruktúra, oktatás, rendezvények, kapcsolatépítés, versenyek, fórumok stb.

Eredményességük és hatékonyságuk megítélése nehéz probléma, többféle véleményt hallottam erről különböző forrásokból. (Az egyik MBA hallgatóm tulajdonképpen “tudáskövetéssel” foglalkozik: azt kell nyomon követnie, hogy egy bizonyos fajta tudás miként terjed, hol és hogyan hasznosul.) Az akadémiai és az üzleti világ együttműködésének jelentőségét senki sem tagadja, de a gyakorlatban sok nehézség adódik, a két világot nem könnyű összehozni. Inkubációs kísérletek sokfelé találhatók, de kevés az igazán sikeres példa, vagy a sikeres modellt az eltérő feltételek miatt nem lehet egyszerűen lemásolni.

 

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.