Két (?) út

A The Economist friss számának (május 26.) címlapján egy útjelző tábla látható. Egyik karján ez áll: „Break-up”, vagyis szétesés. A másikon: „Superstate”, azaz szuperállam, állam az államok fölött. A lap azt firtatja, milyen esélyei vannak ennek a két útnak az Európai Unió jövőjére nézve, és van-e valamiféle harmadik megoldás.

A közelmúltban több foglalkozást tartottam vállalatvezetőknek stratégiai tervezésről. Nyilván fel kellett vetni azt a kérdést is, mennyire használhatók a stratégiaalkotás hagyományos folyamati és módszerei, illetve van-e egyáltalán értelme a tervezésnek.

A világ bizonytalanságát pont ezzel az uniós példával próbáltam érzékeltetni. Arra kértem a résztvevőket, hogy egy pillanatra gondolják át a következő kérdéseket a saját cégükre vonatkoztatva: (1) Mit jelentene a teljes vagy részleges szétesés?, (2) Hol, mikor, mi helyettesítené az eurót?, (3) Mi történne a bankokkal?, (4) Mi történne a külföldi befektetésekkel, érdekeltségekkel?, (5) Mi történne a nemzetközi ellátási láncokkal?, (6) Mi történne a jövedelmekkel?, (7) Hogyan változnának a költségek?

…És akkor a szétesés még csak az egyik forgatókönyv.   

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.