Traktor és ultrahang

Múlt szombaton a fordított innováció (reverse innovation) volt a téma az MBA-s innovációs kurzuson. Némi felvezetés után a John Deere és a Mahindra traktorok indiai versenyének példáját beszéltük meg. A történet könnyen kibontható a szakirodalomból, a YouTube-on pedig remek filmek mutatják be mindkét cég versengő gépeit.

A történet lényege: a John Deere hiába próbálkozott a „glokalizálás” klasszikus stratégiájával, az indiai tömegpiacot nem tudta meghódítani vele. A „glokalizálás” azt jelenti, hogy valamilyen, a fejlett piacok számára tervezett és gyártott, a legmodernebb funkciókat is biztosító és mindezek következtében fölöttébb drága terméket „lebutítani” kissé és szegény országok igényeihez igazítani. Olyan országokéhoz, ahol az összkereslet nagy, ám az rengeteg vevő között aprózódik szét, vagyis sok potenciális felhasználó van, de mindegyiküknek csak kevés pénz csörög a zsebében. 

A Deere végül úgy döntött, hogy egy teljesen új típust fejleszt ki a feltörekvő országok piaca számára, és ez a taktika a jelek szerint be is vált.

A traktor-eset megbeszélése után, a foglalkozás második részében a GE Healthcare budapesti központjának három szakembere a cég ultrahangos diagnosztikai eszközét, a Vscant mutatta be. Ez a történet a traktorokénál komplikáltabb, az igény összetettebb, a fejlesztési folyamat inkább hálózatos jellegűnek tűnik, mintsem lineárisnak. Fordított innováció is meg nem is.

A bemutatót követő élénk beszélgetésből látszott, hogy a tanteremben sokaknak megindult a fantáziája, a foglalkozás végéig számos új téma bukkant a felszínre: platform-innováció, „big data” potenciál, az egészségügy digitalizálódása és „demokratizálódása”…

Azt a kérdést is felvetettük, milyen összefüggés van a fordított és a romboló (disruptive) innováció között. Ehhez a témához a harvardos Clayton Christensen egyik videóra vett előadását adtam fel előzetes megtekintésre. A több súlyos betegségen átesett professzor nemrég új könyvet publikált How Will You Measure Your Life? címmel. Az ismertetőkből úgy tűnik, hogy életviteli tanácsokat ad benne gyakorló vezetőknek.

 

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.