Mobil gépterem – jó lehet ez valamire?

A napokban írtunk alá egy együttműködési megállapodást a Velora Zrt-vel, akik egy mobil gépterem prototípust mutattak be nekünk tavaly év végén.  A jövőben a termékké fejlesztett változatot szolgáltatásként és termékként is szeretnénk értékesíteni. No de kinek?

Jónéhány példát láttunk arra, hogy valakinek nem megfelelő helyen volt elhelyezve a szerverparkja. Lehet ezen viccelődni, de nem egyformán érzékenyek a cégek és az intézmények az adatbiztonságra vagy az üzembiztonságra. Akinek megfelelt eddig egy régi irodaépületben egy ablakos második emeleti split klímával kihűtött terem, az továbbra sem lesz az ügyfelünk ezen a területen. De van olyan példa, hogy valaki komoly géptermet akart magának építeni, de az épület és a környezet adottságai komoly kihívást jelentettek. Ilyenkor vagy van valami kerülőút méreg drágán, és műszakilag kockázatosan, vagy egyszerűen megoldhatatlan a feladat. Válasz persze minderre a kolokáció. De mi van, ha valaki inkább szeretné testközelben érezni a szervereit? Kultúránkból is fakad, hogy szeretjük a dolgainkat birtokolni, és magunk mellett látni.
 

A gépteremépítés másik szempontja az idő: ha egy adott helyen egy gépterem megépül, annak az átköltöztetése költséges és hosszadalmas leállással járhat. Márpedig a vállalatok nagy része bérelt irodaházakba épít magának géptermet. Ha valaki 5-7 évnél rövidebb időtávon gondolkodik, valószínűleg nem éri meg komoly géptermet építenie. Na és egy tipikus iroda bérleti szerződés milyen hosszú? Jellemzően 3 év, azaz pont a beépített infrastruktúrával nehezítik meg a későbbi tárgyalási pozícióikat a cégek! Egy jól kiépített gépterem erkölcsi élettartama ezzel szemben több mint 10 év, korszerűsítésekkel pedig ennek a többszöröse.

És akkor nem volt szó a méretezésről. Hány géptermet építettünk már nagyszabású bővítési tervekkel, és a vége az lett, hogy 10-15%-os kiterheltséggel működnek évekkel később, mert mégsem került be az a plusz rengeteg szerver. Kidobott pénz az építés, és még inkább az üzemeltetés!

Na akkor mégsem olyan felesleges ez a doboz? Pláne ha hónapok alatt üzembe helyezhető, és utána hetek alatt átköltöztethető? Pláne, ha teljesen moduláris, azaz ha többet akarok, egyszerűen mellé teszek egy másodikat, egy harmadikat, stb? Na és mi a helyzet a rendelkezésre állásával? Lekezeli-e a jövőbeni magas teljesítménysűrűségeket? Mennyire szabotázsvédett?

Jó hír, hogy csupa pozitív a válasz! Nem lesz soha egy otthoni Dataplex-ünk, de megközelíthetjük! A kritikus elemek (hűtés, tápellátás) 2N redundánsak, és üzem közben elhárítható a meghibásodásuk. Köthető hozzá diesel generátor. EMC védett. Van tűzjelző és oltórendszere. És az egy egységben lévő 7 db rack közel 20kW-ot fűthet egyenként úgy, hogy a hűtéstechnika közben gazdaságos marad! A kiszolgáló elemei szabotázsvédetté tehetők. Bármilyen burkolatot kaphat (a magenta T-től a terepszínig, vagy az épületegyütteshez illeszkedő festésig.) Kívülről csak konténerek, nem tűnik fel, hogy mi is az..

Jól jöhet ez megosztva egy ipari parkban, ahol több betelepülő cég van. Vagy egy nagyobb épülő üzem esetén dedikáltan. De lehet oktatási intézmény, közintézmény a megrendelője, ahol inkább az épületi adottságokkal van baj. Lehet egy meglévő épített terem mellett egy dedikált Disaster Recovery site. Lehet nekünk kolokációs vagy hosting site vidéki városokban, mint egy kiterjesztett Dataplex. Lehet ez sok minden, csak foglalkozni kell vele. Még sokat. De remélem, megéri! Tudjatok róla!

Tagged , , , ,

Kukorelli Tamás Posted 2013. augusztus 24. at 13:47 | Permalink

  • Biztos, egy új fejlesztésű eszközzel akarunk a piacra lépni?
    Az eddig “használt” gyártóink közül többnek is van ilyen eszköze, évek óta. Beváltak, több száz installációs bázissal szerte a világban.
    Pl. HP EcoPOD. A HP POD 20c szinte ekkora (10 rack), 1,25-ös PUE értékkel bír, 6 hét alatt a helyszínen van működőképesen.

    Ps: tudom, hogy régi a cikk, pont ezért (is) írom a hsz-t. A Velora referenciái között nem látok MDC box telepítéseket.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.