Lift

Karinthy Ferenc: Mélyvízi hal. “Novellák” – ez van a cím alá írva, és valóban, a kötetben sorakozó írások önálló történetek, kerek egészek. Az olvasó azonban újra és újra ismerős alakokra és helyzetekbe bukkan bennük: az új történetben valamelyik előző folytatódik, a főszereplő ugyanaz, vagy esetleg valamelyik korábbi mellékszereplő kerül reflektorfénybe, az ő sorsát követhetjük tovább.

Az események sora a bácskai tragédiával kezdődik, és valahol a múlt rendszer utolsó éveiben ér véget. A novellák bemutatják, mi történik a társadalom egyes jellegzetes figuráival a nagy történelmi felfordulások idején, amikor egyesek hirtelen jóval magasabbra, mások viszont mélyebbre kerülnek a ranglétrán, az élethelyzetek pedig radikálisan megváltoznak. Keszonbetegség – azt hiszem így nevezik azt, amikor valaki túl gyorsan emelkedik vagy süllyed.

Az írás eleven, többségük nem kopott semmit, az egyetlen kivétel talán egy erőltetett oknyomozó újságírói krimi, a házszentelő története, a végén Haudek nagyáriájával: ezen a ponton Karinthy valahogy nem tudott igazán fogást találni, talán nem volt meg hozzá a kellő látószöge.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.