Forradalom!

Szombaton, az MBA-s „Innovation and Intrapereneurship” kurzus első foglalkozásán levetítettem egy interjút Carlota Perezzel. A CISCO készítette, ami meg is látszott a kérdéseken.

Carlota Perezzel már többször foglalkoztam ebben a blogban. Van egy érdekes modellje a technológiai forradalmakról, vagy másképpen a nagy innovációs ciklusokról. Századunk elején találkoztam vele először, több könyvben és tanulmányban hivatkoztam rá. Mivel változatlanul relevánsnak tartom, most ismét elővettem: lássuk, mit szólnak hozzá a hallgatók, mire megyünk vele manapság.

A kérdés most az, túl vagyunk-e a negyven-hatvan évet átfogó innovációs ciklusok közepén Carlota Pezez szerint törvényszerűen bekövetkező válságon, és valóban egy új aranykor áll-e előttünk.

Ami meghökkentő: az említett korszak leírását olvasva az az érzésem, hogy valamilyen politikai nyilatkozatot látok: „…megregulázni a pénzügyi szektort…, …spekuláció helyett a termelésre koncentrálni…, …harmonikusabb társadalmat…, erősebb középosztályt…, …erősebb államot, több szabályozást…”

Érdekes.

A foglalkozás után az egyik hallgató feltett egy linket a Facebookra a The Economist egyik friss cikkéhez, ami a „harmadik technológiai forradalom”-ról, jelesül a termelés digitalizálásáról szól.

Így pláne érdekes…                       

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.