WLAN – mint Winteractive LAN

Még fel sem ocsúdtam a hálózatba kötött, WLAN hozzáféréssel ellátott Coca-Cola automata ötletéből, sikerült megtapasztalnom – ráadásul működés közben – egy újabb, IP hálózattal megtámogatott gyöngyszemet. Volt szerencsém Ausztria egyik legnagyobb sí központjában (Saalbach-Hinterglemm) 2 napot eltölteni, ahol az idei szezonra valósult meg a pályarendszer felvonó állomásainak WLAN lefedése.

Nem tudom, akik olvasták a felvonó és pályaújdonságokról szóló decemberi cikket, azok közül, vajon hány embernek tűnt föl, hogy a 30 ingyenes WLAN internetes pont is említve volt. Illetve a pályarendszer interaktív térképén, az Infrastruktur menüpont segítségével a WLAN hotspotok helyei is megjeleníthetők.

 

A sílift állomásokon egyből feltűntek a WLAN reklámok és antennák (a pályatérképek, illetve a hegytetők időjárási körülményeit bemutató DMS megoldások fölött). Némileg vissza is zökkentem a munkás hétköznapjaimba és első utamon fölfelé azon gondolkoztam, milyen célokat szolgálhat a rendszer és hogyan authentikálják a felhasználókat. „Kiszállok a liftből, és olvashatom a mailjeimet a telefonom?” –Menten rosszul lettem. Aztán kiderült, nincs elég fantáziám – a papír alapú sí térképen megtaláltam, mire is jó a vezeték nélküli kapcsolat egy sípályán. A bejelentkezés külön azonosítást nem igényel, csak el kell fogadnom, hogy rendeltetésszerűen használom, vállalom a jogi következményeket, továbbá biztonságosnak ítélem a végberendezésemet a csatlakozáshoz. A feltételek elfogadása után meg tudom jeleníteni a pályarendszer interaktív térképét – a papírtérkép hajtogatása és böngészgetése helyett. Ha regisztrálom a bérletemet, követhetem, hogy aznap már hány kilométert síeltem és mennyit mozogtam vertikálisan. Aki pedig még inkább megszállottja a sportnak és a technikai fejlődésnek, bizonyos pályákon felvetetheti videóval hogyan síel, és megoszthatja barátaival vagy este elemezheti oktatójával a technikáját.

Hazaérve írtam is az üzemeltetőknek, hogy küldjenek részleteket a rendszerről, pl. a síliftek bejáratánál mobil terminállal ellenőrzik, hogy aki belép a kapun, annak a kabátjában megfelelő bérlet lapul-e és vajon ezek a mobil terminálok is WLAN-on keresztül kommunikálnak-e(?), illetve minden kapunál IP kamerák vannak beépítve, ezek milyen célt szolgálnak(?), valamint teljességben hogyan néz ki egy 4 települést felölelő sípálya rendszer IP alapú hálózati infrastruktúrája(?), de egyelőre nem válaszoltak. Addig is be kell érnem a gondolattal, hogy még rengeteg olyan „üzleti” alkalmazás keringhet az univerzumban megvalósításra várva, aminek alapját mindenképp az IP alapú hálózati megoldások kell képezzék.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.