Befektet

Holnap a Smart World témát beszéljük meg az MBA-sokkal, egy hét múlva pedig Marc Andreessen üzleti filozófiája és befektetési gyakorlata kerül terítékre. Amikor meghirdettem a témát, megkérdeztem a hallgatókat, tudják-e, ki az a Marc Andreessen, emlékeznek-e rá. Senki sem jelentkezett. Sic transit…, gondoltam magamban, bizony a Netscape Navigator fejlesztője, a Microsoft egykori kihívója a kilencvenes évek második felében volt híres, és az már régen volt.

Mindazonáltal Andreessen manapság is sokat hallat magáról, kockázati befektető lett belőle, a nevét gyakran emlegetik mindenféle csúcstechnológiai vállalkozásokkal kapcsolatban. Pár napja olvastam, hogy érdekelt a Stripe-ben is. Ez a fiatal cég a bankkártyás fizetéseket akarja megkönnyíteni az elektronikus kereskedelem szereplői számára. A lényeg a gyorsaság és az egyszerűség: pár percnyi billentyűnyomogatás után már indulhat is a rendszer.

Azt akarjuk, nyilatkozta a cég, hogy a bankkártyás fizetés bevarrása a kereskedelmi oldalra ugyanolyan egyszerű legyen, mint például egy YouTube videóé. A jelenleg rendelkezésre álló megoldások nehézkesek és bonyolultak.

Nos, ide fektetett be Andreessen, már csak azért is, mert annak idején a Navigatorba is szerettek volna hasonló funkciót, hogy az elektronikus fizetés egyszerű és alapvető szolgáltatás legyen a hálón. A Stripe-nek nem lesz könnyű dolga, a vetélytárs PayPal 2011-ben 118 milliárd dollárt forgalmazott és 100 millió ügyfelet szolgált ki.  

    

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.