Nyomtatott koponya

Hétfőn egy csapat MBA-s hallgatóval meglátogattuk a VARINEX céget. Érdekes, én hosszú évek óta majdnem mindennap a közelükben szállok fel a trolira, szép időben gyakran sétálok vagy biciklizek arra, és nem tudtam, hogy ott, abban a szép kertes házban 3D-s printeléssel foglalkoznak, pont azzal a technológiával, amit példaként szoktam használni vállalkozási és innovációs kurzusokon.

Most láthattunk ilyen gépeket élőben is, megnézhettük, hogyan szorgoskodik a nyomtatófej, hogyan halad előre rétegről rétegre, miként formálódik a szemünk előtt valamilyen autóalkatrész, pontosabban annak a prototípusa.

Megtudtuk, hogy a technológiát most elsősorban prototípusok készítésére használják (prompt prototyping – ez a megfelelő szakkifejezés), meglehetősen drága megoldás, de nagyon fel lehet vele gyorsítani az innovációs folyamatot, korai fázisban ki lehet küszöbölni a tervezési hibákat. Sokféle anyaggal tudnak nyomtatni, megnézhetünk és megtapogathattunk műanyagból készült bicikliláncot, fém autóalkatrészt, papírból készült nemtudommit, egyszerű és nagyon bonyolult (meghökkentően bonyolult) struktúrákat. A zárt, rendeltetésszerűen mozgó bicikliláncot például egyetlen tárgyként nyomtatták ki, nem darabokból rakták össze.

Eszembe jutott, hogy tavaly megjelent róluk egy cikk a Figyelőben, szerény gyűjteményemben meg is találtam, Testnyomtatók a címe, a dátum pedig 2011. március 24. Fénykép is van hozzá: Falk György, elnök, hamleti pózban, nyomtatott koponyával a kezében.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.