IBM DS 5000V – új szereplő a virtuális switchek piacán!

A Cisco Nexus 1000V virtuális switch volt az első és mindeddig egyetlen “3rd party” fejlesztés, mely  VMware virtualizációs rendszerhez (valamint hamarosan MS Hyper-V-hez is) kapcsolódva, opciót kínált a beépített virtuális disztributált switch (vDS ) kiváltására és ezáltal kibővített funkcionalitás biztosítására. Az új szereplő az IBM System Networking Distributed Switch 5000V (továbbiakban DS 5000V), melynek megjelenése egyrészt megerősíti a Cisco-t abban, hogy jó úton halad, másrészt egy újabb alternatívát kínál mindazon felhasználóknak, akik valamilyen okból kifolyólag a VMware vDS-ének funkcionalitásával elégedetlenek.    

Architektúra:

Az IBM DS 5000V virtuális moduláris switch, a VMware komponenseken kívül (vCenter, vSphere Client, ESX 5.0 hypervisor), az alábbi alkotóelemekkel rendelkezik:

 • 5000V Controller a rendszer vezérlő síkját (control plane) biztosító elem, mely nem más mint egy virtuális gép
 • 5000V vDS Host Module a rendszer adat síkját (data plane) biztosító elem, mely virtualizációs rendszert alkotó “hoszt”-okba modulként  beépülő szoftveres switch.

IBM_DS5000V

Az architektúra nagyvonalakban követi a Nexus 1000V-nél alkalmazott irányelveket, különbség csak a magas rendelkezésre állás biztosításában ismerhető fel, ugyanis az IBM DS 5000V (a Nexus 1000V-vel ellentétben) nem alkalmaz redundáns vezérlő elemet (Controller), hanem lévén, hogy a “Controller” maga is egy virtuális gép, a magas rendelkezésre állás biztosítását a VMware ezen funkcióira bízza (HA, FT).

Támogatott funkciók:

 • VLAN, PVLAN
 • Port Mirroring (SPAN), ERSPAN, sFlow
 • ACL (IPv4 és MAC)
 • QoS (DSCP, 802.1p vagy ACL alapon, policing, re-marking)
 • Port (uplink) aggregáció (aszimmetrikus – fizikai switch független, statikus (802.3ad), dinamikus (802.3ad + LACP))
 • SNMP (v.1-3), AAA – (RADIUS, TACACS+), Syslog, SSH, Telnet
 • EVB (IEEE802.1Qbg) (erre a funkcióra majd részletesen kitérek egy következő írásban)

Milyen előnyöket biztosít?

 • Biztosítja a virtualizált környezetben is a hagyományos adminisztratív határvonalat, alkalmazásával a virtuális gépek hálózati kapcsolatait a hálózati adminisztrátorok a fizikai hálózati architektúrában megszokott módon (ISCLI) végezhetik.
 • A virtuális gépek hálózati kapcsolatai az 5000V switch-ben kerülnek definiálásra, majd a vDS API-n keresztül megjelennek a VMware vCenterben, mint nem konfigurálható objektumok, melyekhez a szerveradminisztrátorok hozzá tudják rendelni a virtuális gépek hálózati interfészeit.
 • Segítségével a virtuális gépek közötti kommunikáció vizualizálhatóvá válik (SPAN, ERSPAN, sFlow).
 • Lehetőséget ad  a hálózati forgalom megkülönböztetett kezelésére (QoS)
 • Integrálható az SNMP alapú hagyományos hálózat menedzsment alkalmazásokkal

Meglátások:

A DS 5000V funkcionalitásban elmarad ugyan a Nexus 1000V-től, de a VMware beépített vDS megoldásához képest rendelkezik hozzáadott értékkel. Sajnos mint mindegyik vDS megoldásnál, az IBM DS 5000V alkalmazása is VMware Enterprise Plus licensz meglétét feltételezi, mely a magas ára miatt nem fogja segíteni elterjedését az árérzékeny piacokon.
Az EVB (Edge Virtual Bridging) támogatás külön figyelmet igényel, hiszen azon kívül, hogy kapocsként lép fel a fizikai és virtuális hálózati megoldások között, lehetőséget biztosít az SDN (Software Defined Networking) irányba való elmozdulásra is.     

Bővebben:

http://www-01.ibm.com/support/docview.wss?uid=isg3T7000509&aid=1

Tagged , , ,

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.