Vezér 23

A szervezők kérésére megírtam a 23. Vezérigazgató Találkozó témafelvetését. Íme a teljes szöveg:

 

——————————

 

23. Vezérigazgató Találkozó

TRENDEK SODRÁSÁBAN

A trendekhez való viszonyunk változó és ellentmondásos. Egyfelől szeretjük őket, mert ahol trendeket látunk, úgy érezzük, hogy a világnak az a része kiszámítható, jövője előre jelezhető. Másfelől félünk is tőlük, hiszen a trend valamiféle determináltságot jelent, kényszert, ami csökkenti a szabadságunkat, amihez igazodnunk kell. Trendeket meg lehet lovagolni, fel lehet ülni a hátukra, szörfölni lehet rajtuk, ki lehet használni a kínálkozó lehetőségeket; de a trendek el is sodorhatnak bennünket, elgázolhatnak, átszáguldhatnak rajtunk.      

Remény és aggodalom, pálya és kényszerpálya… Hogyan gondolkodjunk a trendekről? Trendek sodrásában… Vagy jobb cím lenne az, hogy Trendek fogságában?   

A trend valamilyen szabályosságot jelent. Amikor trendeket keresünk, mintákat keresünk, amelyek megmutatják az események logikáját. Minta azonban sokféle van. Vannak szép, szabályos trendek; tudjuk például, hogy a számítógépek kapacitása tizennyolc hónaponként megduplázódik. Ismerjük a piacok fejlődésének „S” alakú görbéjét, tudjuk, hogy lassú emelkedés után gyors növekedés majd stagnálás, telítődés következik. Más jelenségek ingamozgást mutatnak: minél nagyobb az elmozdulás az egyik irányba, annál nagyobbra számíthatunk a másikba is. Vannak lassú mozgású, lomha trendek, de akadnak olyanok is, amelyek hirtelen viharos sebességre kapcsolnak: az evolúciót revolúció követi. 

A trendek gyakran becsapnak bennünket. A fáktól nehéz meglátni az erdőt: előfordul, hogy egy fontos trendet pont azok nem ismernek fel, akik ott állnak a fősodorban. Idézzük csak fel, milyen jövőt jósoltak kiváló szakemberek, sikeres vállalatvezetők, közismert politikusok a telefonnak vagy a számítógépeknek! Sok vállalat tűnt el nyom nélkül a semmiben, mert a vezetőik nem ismerték fel az események logikáját, nem tudtak felszállni az induló vonatra. A trendekhez illúziók tapadnak: könnyen elhisszük például, hogy a múltból ki lehet következtetni a jövőt, elég a grafikonok görbéit meghosszabbítani, de azt is gondolhatjuk, hogy a trendek csak másokra érvényesek, mi kivételek vagyunk. Pszichológusok szerint szemüvegen át nézzük a világot, képességeink, tapasztalataink, hiedelmeink és vágyaink határozzák meg, mit és hogyan látunk meg belőle.      

A 23. Vezérigazgató Találkozó programját a trendeknek szenteljük. Megnézzük és megvitatjuk, milyen mintákat, törvényszerűségeket, fejlődési vonalakat fedezhetünk fel a gazdaságban, a társadalomban, a politikában, a tudományban és a technológiában, mi lehet a fejlődés iránya. Ismert szakemberektől kérdezzük meg, ők mihez igazodnak, mit tartanak fontosnak, mi a kedvenc trendjük, modelljük, világmagyarázatuk, milyen lóra tesznek, mitől félnek és mi elől próbálnak kitérni. Hagyományainkhoz híven a közönség aktív közreműködésére is számítunk!   

 

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.