A közgazdaságtudomány hosszú farka

Van egy érdekes cikk a The Economist december 31-i számában a közgazdaságtan irányzatairól és a bennük foglalt világmagyarázatokról, amelyek nyilván az alapot jelentik az egyes iskolák hívei által ajánlott gazdaságpolitikákhoz.

Az irányzatok tartalmáról nem akarok most szólni; az igazság az, hogy nem is tudnék. A cikknek van azonban egy másik érdekessége is. Bevezetőjében bemutatja, milyen szerepet játszik a blogolás egyes irányzatok fejlődésében, különös tekintettel a főáramtól (sznoboknak: mainstream) eltérő gondolkodásúakra.

Kétségtelen tény, hogy a közelmúltban a tudomány nagy nevei kezdtek el blogolni, felismerve a Web 2.0 képességeit és hasznosságát. Egy nagy névtől kapott linknek lassan ugyanolyan jelentősége lesz, mint egy referált lapban megjelent hivatkozásnak. A blogok elősegítik az új irányzatok megjelenését és szárba szökkenését.

Tulajdonképpen itt is a „hosszú farok” jelenséget figyelhetjük meg: egy-egy kisebb irányzat hívei a Web 2.0 világában egymásra találnak, összerendeződnek, láthatóvá válnak. Nevezzük el tehát ezt a jelenséget a közgazdaságtudomány hosszú farkának.

Chris Anderson - Hosszú farok 

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.