K+F

A minap egy érdekes grafikonra bukkantam. A vízszintes tengely a K+F kiadások százalékos arányát mutatja a bevételekhez képest az 1996 és 2001 közötti időszakban. A függőlegesen a bevételek éves átlagos növekedése szerepel a következő öt évben, vagyis 2001 és 2006 között. A grafikon azt próbálja megmutatni, milyen hatással lehetnek a K+F kiadások a következő időszak bevételeire.

Minél többet költenek a bevételekből fejlesztésre, annál nagyobb növekedés várható – ez lehetne a hipotézisünk, de a grafikonon szereplő tizenegy informatikai vállalat pozíciója mást mutat. A Sun Microsystems például bevételeinek több mint 20%-át költötte K+F-re, a következő időszakban mégis negatív volt az átlagos növekedési üteme. Vele szemben az Apple közepes, vagyis 6%-os arány mellett a legmagasabb, 30% körüli növekedést tudta felmutatni.

Tanulság: a több fejlesztési kiadás korántsem hoz mindig nagyobb növekedést. Az Apple nyilván okosabban, céltudatosabban, koncentráltabban költötte el a pénzét.

Persze az ilyen kimutatásokkal vigyázni kell, hiszen a bevételek növekedését a K+F kiadásokon kívül még sok tényező befolyásolhatja, például az, hogy milyen piacon tevékenykedik éppen valaki. Mégis, ha most év végén megkérdeznének, minek az éve volt 2011 az informatikában, azt válaszolnám: az Apple éve. Ha jól emlékszem, augusztus környékén, ha rövid időre is, de Steve Jobs cége volt a legértékesebb a világon.   

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.