Kísérlet

Tegnap reggel elmentem az ITBusiness hagyományos hó eleji rendezvényére. A mobil eszközök használata volt a téma. Nem otthon, nem kiránduláson, hanem a vállalatoknál és az államigazgatásban.

A felszólalók többsége a biztonság problémáját feszegette. Megengedjük, hogy az alkalmazottaink távolról, okostelefonról vagy táblagépről elérjék a fontos vállalati dokumentumokat, adattárakat? Mi a helyes biztonsági politika, milyen szabályokat kell érvényesíteni?

A rendezvény után, kíváncsiságtól hajtva, elvégeztem egy egyszerű kísérletet. Tételezzük fel, hogy a vállalatom stratégiáját egy titkos prezentáció foglalja össze. A munkahelyi gépemen megnézhetem, de nem tölthetem le és pláne nem küldhetem el sehová: a rendszer ezt automatikusan megtiltja.

Mit tehetek, ha mégis valami gonoszságot akarok művelni?

A helyzetet szimulálva behívtam egy prezentációt a gépemen, elővettem a saját iPademet, nyomogatni kezdtem a lefelé mutató nyilat a billentyűzeten, és a szép sorban beugró diákat egyszerűen lefilmeztem. Utána megnéztem az eredményt: tökéletes. Kicsit kényelmetlen iPaddel így filmezni, de mit csináljak, nincs okostelefonom.

Érdekes kérdés: mi van a biztonsággal egy olyan világban, ahol mindenki nagy teljesítményű fényképezőgéppel, filmfelvevővel, diktafonnal és kommunikációs központtal a zsebében szaladgál?

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.