Villamos

Radnóti Színház: Vágyvillamos.  Harmadszor találkoztam a díszlettel: először az évadnyitó „székfoglalón” láttam, utána egy tévéműsor készítésénél, most pedig magán az előadáson. A színpad egy bérház felső szintje, a falakon légkondicionálók, csövek, létrák, szellőztetők. Az ablakok néha bezárulnak, a szereplők mögöttük állnak, mintha akváriumban lennének. Ide érkezik Blanche DuBois egy másik világból. Más, mint akiket itt talál, van benne valami arisztokratikus kifinomultság, valami belső szépség, elegancia, valami költőiség, ami megmutatkozik akkor is, amikor testi vágyakról van szó. Egy másik világ űrhajósa. Franciás nevével a régi Európa utasa a modern Amerikában.

A világ, ahova érkezik, nem fogadja be, meggyalázza és kiveti magából. Arisztokratizmusa, eleganciája, külső és belső szépsége letolt nadrágokkal szembesül. 

A darab hosszú, érzelgős, de itt a Radnótiban zenei hangon szólal meg, áriákban, duettekben, triókban és kvartettekben. Finoman kidolgozott minden, a mozdulatok, a hangok, a lassítások és a gyorsítások, a kitörések és az elfojtások. Blanche szerepe Kovács Adélra várt.

 

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.