Hiperszuperóriás

Teller Ede nevével találkoztam a Newsweek december 5-i számában. Természetesen ott van mellette: „a hidrogénbomba atyja”. Most is ebben a minőségében emlegetik. A nukleáris robbanófejek tervezéséhez óriási számítógépekre volt szükség. Teller volt az alapítója a Newsweek cikkében bemutatott Lawrence Livermore National Laboratóriumnak, ahol a szükséges szupergépeket elhelyezték.

Az intézmény az amerikai tudományos és katonai fölény szimbóluma. Eddig legalábbis az volt: náluk zümmögött a világ legnagyobb kapacitású gépe. A cikkből azonban kiderül, hogy a közelmúltban történt egy kis baleset: tavaly novemberben a kínaiak előálltak egy még nagyobb géppel, vagyis megelőzték az amerikaiakat.

„Sputnik moment” – így az újságíró. Kínaiak az élen. Megrázó élmény. Nem csak katonai szempontból az: bombák tervezése mellett ilyen óriásgépekkel modellezik a klímaváltozást, törik fel a kódokat, terveznek új szupergyógyszereket. Akinek nagyobb gépe van, azé a fölény ezeken a területeken.

A kínaiak sem ülhettek sokáig a babérjaikon Tianhe-1A nevű szupergépükkel, mert a japánok pár hónappal az üzembe állítása után egy még nagyobbal rukkoltak elő. Persze Amerika sem hagyja magát, a Livermore most egy hiperszuper gépet épít az IBM-mel, amivel újra az élre kerülhet. 1,6 millió processzor fog zümmögni benne – korábban még senki sem írt szoftvert ilyen nagy és ennyire komplex platformra. Egy ekkora gép annyi áramot fogyaszt, mint egy város, és ha leállna a hűtés, perceken belül megolvadna.

Természetesen a kínaiak sem tétlenkednek, és nekik most sok pénzük van, a jelek szerint jóval több, mint az amerikaiaknak.

Érdekes verseny folyik itt a hiperszuperóriások között, miközben mi, az egyszerű nép, azon izgulunk, mekkora lesz az új iPhone.  

 

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.