Királydráma

Újabb fejezeteket olvastam el Isaacson Steve Jobsról írt könyvéből. Most ott tartok, amikor Jobs szakít az Apple-lel és néhány hívével megalapítja a NeXT-et. A könyv a személyekre, a jellemekre, a személyiségekre koncentrál, a személyes mozgatórugókat keresi. Az iparág fejlődése így leginkább személyiségek harcaként jelenik meg benne. Drámaként, néhány nagy szereppel. Személyiségek küzdelmeként az iparág (vagy a Völgy, kinek hogy tetszik) lelkéért.

A hőskort a barátságos, idealista örök mérnök, Wozniak képviseli. Jobs a tökéletesség megszállott híve, a nagy manipulátor, aki lázadó volta ellenére a zárt, integrált rendszerekben hisz. A Pepsitől átigazolt Sculley a stabilitás, a termelés, a marketing embere – számára tulajdonképpen mindegy, mi van a dobozban, nem is ért hozzá. A negyedik nagy szerep Bill Gates-é: hűvös üzleti logika, nagy stratégiai húzások.

Bizonyos értelemben ma is ezek az irányok vetélkednek egymással. A jelen ismeretében átértékelődik a múlt. Nagyon tanulságos történet ez, sokat jegyzetelek.

 

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.