Verazélet

Lovas Nagy Anna: Verazélet. Ver az élet, Vera az élet, Verával ver az élet… Többértelmű cím. Vera éppen elhagyta a hősnőt, a mesélőt, aki a saját történetét mondja el nekünk. Tulajdonképpen nem is történetet mond, a könyv elején pont ott tartunk, ahol az elején belekezdtünk: Vera már másé, egy Pötsch nevű másik nővel jár.

A (számomra) nehezen követhető történet patchwork-takaróként rakódik össze. Ide-oda mozgunk az időben, rövid szakaszokban, amelyek hol elmesélnek valamit, hol csak valamilyen érzést, indulatot érzékeltetnek. Rövid, sokszor csak egy-két szóból álló mondatok, mozaikkockák. Leszbikus nők világa, akik hol összekapcsolódnak egymással, hol elválnak egymástól: csak az ösztöneik, a vágyaik állandók, egyébként minden ideiglenes körülöttük, minden mindig szétbomlik, semmi sem jelent megoldást, szemlátomást Vera sem.

Nehéz gyermekkor, prostituált, külföldre szökött anya, traumák, rengeteg csalódás, személyes tragédia mindenfelé… Ilyenkor arra gondolok, talán sok ez egy kicsit: valahogy másként, kicsit kisebb csomagokban adagolva ezt a rengeteg bajt, hatásosabb lehetne az egész. Így nehéz követni, nehéz átélni.

 

Lovas Nagy Anna - Verazélet

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.