Tüskevár

Az iskolában egy új, innovációval és vállalkozással foglalkozó központ elindításán dolgozunk. Programjai két kerekasztal-beszélgetéssel indultak, az elsőre a múlt hét végén, a másodikra tegnap került sor.

Témáik hasonlóak voltak: hogyan jönnek létre intelligens közösségek, az ilyen közösségeknek otthont adó intelligens városok, mi kell ahhoz, hogy Budapest ilyenné váljon sok érdekes fejlesztési programmal, innovációval, sikeres vállalkozásokkal. Az elsőre a helyiek mellett Finnországból, New Yorkból, Tajvanról is érkeztek vendégek, a másodikon pedig Soros György is részt vett.

Richard Floridának van néhány érdekes térképe azzal az üzenettel, hogy a világ „tüskés”: egyes városok az innováció, a vállalkozás, a tudományos eredmények és más fontos mutatók tekintetében kiugró teljesítményt mutatnak, hófödte hegycsúcsokként emelkednek ki a síkságból. De vajon minek köszönhetik ezt? A kiemelkedés folyamata egy bizonyos ponton túl már minden bizonnyal öngerjesztő: egy kellően nagy intelligens közösség további intelligens embereket vonz. El kell tehát érni ezt az elrugaszkodási pontot. De hogyan? Spontán folyamat ez, vagy kell hozzá tervezés, uram bocsá’ állami segítség is?

Néhány egyszerű „intelligenciafokozó” tényezőt könnyű felsorolni: fejlett oktatási rendszer, vállalkozásbarát gazdasági környezet, innovatív asszociációkat és kombinációkat szülő változatosság és sokféleség, ez utóbbiak tűrése és támogatása, erős személyes motiváció a kiemelkedésre és a meggazdagodásra, fejlett infrastruktúra, pezsgő kulturális élet, kényelmes kávéházak, zajos sörözők, agórák, termékeny vitakultúra, befektetésre váró tőke minden szinten (angyal, kockázati, equity, tőzsde…), világnyelveket beszélő emberek, üzleti és vezetési szakértelem… Lehet ilyen közösségeket és városokat „zöldmezősen” megtervezni és előállítani, ahogy például Tajvanon teszik? Egy országon vagy városon belül ki tudnak emelkedni ilyen szigetek, elválasztva magukat a tágabb környezetüktől?

A kerekasztal-sorozat folytatódik.

 

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.