Körkapcsolás

Közeledik a Project Management Institute hazai tagozata és a Magyar Projektmenedzsment Szövetség 16. Körkapcsolás elnevezésű konferenciája. A téma a Web 2.0, illetve azon belül a közösségi média szerepe lesz, nyilván a projektmenedzsment szemszögéből nézve.

De mi is az a Web 2.0? Tulajdonképpen minden, amit az emberek közösen és önként és együtt csinálnak az interneten: alkotnak, kommunikálnak, dolgoznak, tanulnak, megosztanak, elvegyülnek és kiválnak, önmegvalósítanak… Pár éve jelent meg masszívan a porondon, akkoriban sokat emlegettük, ma már kicsit kevesebbet, de nem azért, mert elvesztette a jelentőségét, éppen ellenkezőleg: annyira a mindennapok részévé vált, hogy tulajdonképpen már külön megnevezés sem kell neki.

A Web 2.0 jött, látott és győzött, bár nem feltétlenül úgy és olyan következményekkel, mint ahogy (többnyire romantikus lélekkel) elképzeltük.

A Web 2.0 egyszerűen van, akárminek is nevezzük. Mindenben benne van, mindent átitat: szakmákat, iparágakat, kultúrát, közéletet, politikát, a médiát, a magánéletet stb., van, amit jobban, van, amit kevésébé.

Hatása alól nem vonhatja ki magát a projektmenedzsment sem. Mire leszek leginkább kínáncsi a közelgő konferencián? Arra, hogy a szakmára gyakorolt hatásából – ismert hasonlattal – mennyi a „katedrális” és mennyi a „bazár”. A Web 2.0 természeténél fogva az alulról felfelé történő építkezést, a spontaneitást, az önkéntességet, a decentralizáltságot (tehát a „bazárt”) favorizálja, így viszont nehéz mondjuk metrót építeni vagy milliónyi sorból álló szoftvereket fejleszteni. Kell tehát a „katedrális” is: a központi irányítás, a tervezettség, a szigorú számonkérés és így tovább. Képes ez a kettő egymás mellett élni? Milyen koktélt lehet keverni belőlük? Melyik az életképesebb?

Várjuk a válaszokat és a példákat. (Jómagam a tanulás és az oktatás példájával fogok foglalkozni egy rövid előadás erejéig.) 

 

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.