Kit választanál?

Vajon ki lesz a HP új vezére? És ha lesz új vezér, meddig fogja betölteni ezt a posztot? Ha távozik majd, milyen lesz a búcsú? Olyan viharos, mint az eddigiek, vagy nyugodt, kiszámított, tervezett? Kíváncsian próbálom követni az eseményeket. Úgy tűnik, vezérigazgatónak lenni az informatikai ipar eme óriásánál éppenséggel nem nyugdíjas állás.

Akinek van kedve, játsszon el egy kicsit a következő gondolatkísérlettel! Tételezzük fel, hogy minket kérnek fel az aktuális vezér kiválasztására. Adva van egy nagy múltú, az alapítói nevét viselő vállalat, adva vannak a technológia és a piac fejlődési trendjei. Itt vagyunk 2011-ben, megüresedik a vezérigazgatói szék. Vajon kivel kellene betölteni ezt a különleges posztot?

Jelöltek vannak, de a döntés nehéz. Elhatározzuk, hogy a pályázókban három képességcsoportot vizsgálunk.

Az első a végrehajtás képessége: az kap magas pontszámot, aki jól tud elemezni, tervezni, a terveket fegyelmezetten végre tudja hajtani, illetve hajtatni, és mindezekhez kellően magas intelligenciahányadossal (IQ-val) rendelkezik.

A második képességcsoport az újításé, a felfedezésé, tehát az innovációé: aki e tekintetben bizonyul jónak, az kreatívan gondolkodik, jó kérdéseket tesz fel, kiváló megfigyelő, kiterjedt és színes kapcsolatrendszere van, szeret kísérletezni. Az ilyen embernek magas a DQ-ja (Discovery Quotient).

Végül a harmadik tényező a leadership-képesség: képes-e a jelölt érzelmi kötődéseket teremteni, lelkesíteni, hervadt morált újraéleszteni. Ez annak fog sikerülni, akinek magas az érzelmi intelligenciája, vagyis az EQ-ja (Emotional Quotient).

Van tehát IQ, DQ és EQ. Jó lenne olyan vezért találni, aki mindegyik tekintetében kiváló. Sajnos azonban ennek nagyon csekély a valószínűsége: a tapasztalatok azt mutatják, hogy például a magas DQ-jú vezetők gyakran rossz végrehajtók, akik viszont kiválóak a végrehajtásban, gyengének mutatkoznak az innováció terén.

Az egyszerűség kedvéért tételezzük fel, hogy három jelöltünk van: az első a végrehajtásban kiváló, a második az innovációban, a harmadik pedig igazi leadernek tűnik. Sajnos, aki az egyik szempontból az élen áll, lemarad a többi tekintetében. Persze mondhatjuk azt is, hogy ez nem baj, ha például magas EQ-jú vezetőt választunk, majd gondoskodunk kiemelkedő IQ-jú és DQ-jú vezetőtársakról. Ez elméletben jó ötlet lehet, a gyakorlatban viszont inkább azt tapasztaljuk, hogy a vezetők szeretik hozzájuk hasonló emberekkel körülvenni magukat. Ha tehát valaki például magas DQ-val kerül az élre, valószínű, hogy innovatív kollegákat fog keresni maga köré.

Most gondoljuk át a HP történetét, a technológia és a piac állapotát, mindazt, amit az elmúlt évtized vezetőváltásairól tudunk: melyik jelöltet választanánk a három közül? Vajon kire, vajon milyen vezetői erényekre van szüksége ennek a vállalatnak most, 2011 szeptemberének végén?   

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.