Nexus 1000V MS Hyper-V-n

A Cisco Systems a napokban jelentette be a (jelenleg csak Vmware ESXi 4.x-en támogatott)  Nexus 1000V virtuális moduláris switch támogatásának kiterjesztését, a jövőre megjelenő Windows 8 szerveren futó Hyper-V virtualizációs rendszerre.

De mi is az a Nexus 1000V?

A Nexus 1000V fejlett hálózati funkciókkal rendelkező, szoftveres kivitelű, elosztott rendszerű switch, mely a virtualizációs rendszerbe beépülve, képes kiváltani vagy kiegészíteni a hálózati funkcionalitást biztosító beépített szoftveres switch-eket.

Architektúráját tekintve nem más egy virtuális moduláris switch, mely az alábbi elemekből épül fel:

  • VSM (Virtual Supervisor Module), a Nexus 1000V virtuális switch „control plane”-jét biztosító elem, mely formailag lehet egy virtuális gép vagy különálló “appliance” (Nexus 1010) egyaránt. A magas rendelkezésre állás biztosítása érdekében a Nexus 1000V támogatja a  redundáns VSM-ek alkalmazását “active-standby” üzemmódban.
  • VEM (Virtual Ethernet Module), a Nexus 1000V virtuális switch „data plane”-jét biztosító elem, mely a virtualizációs rendszerbe alkotó host-okba (hypervisor: Vmware ESXi vagy MS Hyper-V) modulként beépülő szoftveres switch (remote line card)

Nexus1000v

Hogyan néz ki mindez CLI-ben?

A “show module” parancs kimenete kísértetiesen hasonlít a Catalyst 6500-as moduláris switch-nél már megszokotthoz:

n1kv-shmod

Milyen előnyöket biztosít?

  • Biztosítja a virtualizált környezetben is a hagyományos adminisztratív határvonalat, alkalmazásával a virtuális gépek hálózati kapcsolatait a hálózati adminisztrátorok a fizikai hálózati architektúrában megszokott módon (NX-OS CLI) végezhetik.
  • A virtuális gépek hálózati kapcsolatai a Nexus 1000V switch-ben kerülnek definiálásra, majd a VM Managerben (Vmware vCenter, MS System Control Virtual Machine Manager) megjelennek, mint nem konfigurálható objektumok, melyekhez a szerveradminisztrátorok hozzá tudják rendelni a virtuális gépek hálózati interfészeit.
  • A virtuális gépek hálózati kapcsolatai virtuális Ethernet (vEth) interfészként jelennek meg a Nexus 1000V moduláris switch-ben, a virtuális gép migrációja esetén (egyik host-ról a másikra) a vEth interfész konfigurációja (alap konfiguráció, interfész statisztikák, ACL-ek, SNMP ifIndex, stb.) változatlan marad.
  • Segítségével a virtuális gépek közötti kommunikáció vizualizálhatóvá válik (SPAN, ERSPAN, Netflow).
  • Lehetőséget ad  a hálózati forgalom megkülönböztetett kezelésére (QoS)
  • Biztosítja a fizikai switch-eknél elérhető L2-es biztonsági funkciókat (Port Security, DHCP snooping, Dynamic ARP Inspection, IP Source Guard) a virtuális gépek hálózati interfészei számára.

Meglátások:

Ez egy nagyon jó hír. Bár a nagyvállalati virtualizáció terén a Vmware dominanciája elég hangsúlyos, ugyanakkor nagyon sokan a Hyper-V mellet tették le voksukat és többször hallottam már a “de jó lenne ha” mondatot, amikor a Nexus 1000V funkcionalitásának bemutatása mellett meg kellett jegyeznem, hogy csak Vmware virtualizációs rendszerrel használható. Bízom benne, hogy hamarosan kiegyenlítettebb lesz a virtualizációs rendszerek piaca és az egészséges verseny várhatóan jó hatással lesz az árakra és a szerver virtualizáció terjedésére, fejlődésére.

Nagyon hasznos lenne, ha a tendencia folytatódna és újabb bejegyzésekben arról tudnék beszámolni, hogy a Nexus 1000V már Citrix XEN és Redhat KVM virtualizációs rendszerekben is támogatást nyert.

Tagged , , ,

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.