Gyima

Néhány bejegyzéssel lejjebb azon elmélkedtem, hogy ha lenne magyar Bill Gates, mi lehetne az életrajzában, össze tudnánk-e állítani egy olyan hihető életutat, amely valamelyik hazai város középiskolájában kezdődik, és egy hatalmassá nőtt globális informatikai cég kapitányi hídján végződik. Nos, a BusinessWeek szeptember 5-i számában pont ezzel az ötlettel találkoztam, csak orosz változatban.

Maga a cikk a Skolkovo Moscow School of Managementről szól, ami a maga nemében a legelitebb intézménynek számít jelenleg oroszhonban, az én tudomásom szerint legalábbis. A cikk szerzője az elképzelt orosz Gates-t Gyimának nevezi. Gyima egy eldugott és kietlen településen éli le gyerekkorát Moszkvától vagy öt időzónára keletre. Az iskolában rengeteg matekot tanul és a fizikaórák is igazán kiválóak, elvégre egy atomhatalomról van szó. Idővel mérnök lesz belőle, akinek valamilyen fantasztikus ötlete támad nanotechnológiával vagy az intergalaktikus keresőmotorokkal kapcsolatban. Pénze persze nincs, de ez nem probléma: ösztöndíjjal bejut a Skolkovóra, ahol tanulmányai végén szép indulótőkével is ellátják, abban a reményben, hogy a termék fantasztikus sikert arat, Gyima egy szédületesen fejlődő informatikai világbirodalom ura lesz, Skolkovo körül pedig felépül az orosz Szilícium-völgy…

De sajnos a történet nem így fejeződik be: Gyima, fejében az óriási ötlettel, az első adandó alkalommal emigrál Amerikába, Izraelbe vagy valahová Nyugat-Európába, egy olyan helyre, ahol a szellemi tulajdon komoly védelmet kap, és nem kell helyi oligarchákkal és állami bürokratákkal bíbelődni.

 

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.