A ló kérdez

A gazdasági híreket olvasva felmentem a Yahoo! pénzügyi oldalaira és letöltöttem a HP árfolyamgörbéjét az 1962-es évtől mostanáig.

Érdekes görbe ez. Nagyjából a nyolcvanas évek közepéig nem látszik rajta semmi érdekes. Utána a kilencvenes évek közepéig emelkedő trend mellett hullámzani kezd, mint amikor esti szél borzolja a tó vizét, hogy költői legyek. 1995 körül kitör rajta az őrület, meredeken emelkedik felfelé, a mutatott érték megtöbbszöröződik, hogy aztán 2000-ben szinte szabadesésben a mélybe hulljon, visszatérjen nagyjából oda, ahonnan 1995-ben elindult. 2003-ban újabb emelkedés kezdődik, ami aztán a 2007-ben kezdődő válsággal törik meg.

Végül az utolsó napokban látványos zuhanást észlelhetünk.

Ennek magyarázata minden bizonnyal a vállalat vezetőinek meghökkentő bejelentésében keresendő: a HP a jövőben a szoftverekre helyezi a hangsúlyt, csinos összegért megveszi az Autonomyt, a legnagyobb brit szoftverházat, miközben a PC üzletágat leválasztják a cég testéről, vagy lehet, hogy el is adják.

Az események szemlélőjében felmerül a kérdés: mi ez tulajdonképpen? Klasszikus „felfelé az informatikai kazalban” stratégia? Megszabadulás a tömegcikkesedés állandó nyomásától a személyi gépek piacán? Gerstner egykori IBM-es stratégiájának HP-s változata? Sajátos visszatérés a korábbi (Léo Apotheker és Mark Hurd előtti) vezér, Carly Fiorina elképzeléseihez, aki integrált vállalatról és erős szolgáltatói profilról álmodott, olyannyira, hogy a HP élén lépéseket tett a PriceWaterhouse felvásárlása érdekében? Az informatikai óriások körében újra a koncentrálás lesz a divat a közelmúltban tapasztalható „tőlünk mindent megkaphatsz” üzletpolitikával szemben?

Várjuk a további híreket!     

            

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.