Malária

A téli és a tavaszi MBA-s vállalkozási kurzusokra minél több új példát szeretnék összegyűjteni vállalkozó innovátorokról vagy innovátor vállalkozókról, kinek hogy tetszik. Ez egy állandó feladat, mivel a példák gyorsan avulnak.

A napokban is felfedeztem egy újat valamelyik gazdasági hetilapban. A feltaláló neve Wilson To – ebből nem nehéz kitalálni, hogy kínai származású amerikairól van szó. A cikkből az is kiderül, hogy a Szilícium-völgyben nőtt fel. Wilson most éppen egy Lifelensnek nevezett orvosi diagnosztikai eszközt fejleszt, amivel egy vércseppből egy perc alatt diagnosztizálni lehet a maláriát. A hardver Windows 7 operációs rendszerrel működő okostelefon, aminek a kamerájára egy mikrolencsét szerelnek. A lencsék könnyen beszerezhetők, mivel a CD és a DVD lejátszókban a lézer irányítására használják őket. A lencse segítségével a kamera nagy felbontású képet tud készíteni a vércseppben lévő sejtekről, a képet aztán szoftver analizálja, ami képes kimutatni a maláriát. A lencse közel ötven dollárba kerül, az okostelefonok sem olcsók, egyszóval az induló beruházás egy afrikai orvosnak nem csekélység, a diagnózisok változó költsége viszont nagyon kicsi, és az egyperces reakcióidő is sokat számít, mivel a mai vegyi gyorstesztek eredményére legalább fél órát kell várni.

Miért érdekes ez a példa, pontosabban miért érdekes nekem? Több okból érdekes.

Először is egészségügyi eszközről van szó, amit az egyik legsúlyosabb és legelterjedtebb betegség ellen lehet hadrendbe állítani a Föld legszegényebb országaiban. Olyan eszköz ez, amely ott lehet az orvos táskájában, kint a terepen, ahol a beteg él, vagyis a telepítéséhez nincs szükség jól felszerelt kórházra.

Másodszor: csúcstechnológiát vetnek be, okos telefont, okos szoftvert.

A harmadik ok: a telefon természetesen arra is jó, hogy a diagnózisok eredményeit egy központba továbbítsa, ahol következtetéseket tudnak levonni belőlük a betegség terjedéséről, a készülék ugyanis természetesen azt is meg tudja mondani, hogy hol van éppen, sőt, ha “megkéris rá”, más észlelt körülményekről is be tud számolni, mindezt valós időben.

Negyedszer: a készülék valószínűleg más betegségek kimutatásra is alkalmas lesz, vagyis  jelentős fejlesztési lehetőség rejlik benne.

Ötödször: íme egy újabb példa arra, milyen különleges képességű eszközökkel rendelkezünk vagy rendelkezhetünk otthon: okostelefon, lézer… Rengeteg vállalkozás próbálja meg kihasználni a bennük rejlő potenciált.

Hatodszor: egyáltalán nem biztos, hogy Wilson To találmánya hosszú távon sikeres lesz. A termékesítése még csak most van folyamatban, a gyorstesztek területén pedig számos más versenyző is ringbe száll.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.