Energiamegtakarítási lehetőségek az ingatlangazdálkodásban 2011 – konferenciabeszámoló

Annak tudatában, hogy a Telekom üzletfejlesztésen komplex energiamenedzsment szolgáltatás kialakítása az egyik komoly fejlesztési irány, kíváncsian mentem el egy kifejezetten erre összpontosító konferenciára. Érdekelt, hol tartanak a gyártók, és a megoldásokat implementálók. Biztos voltam benne, hogy piacérett, és régóta bevezetett megoldásokkal állnak elő majd többen, és nekünk arra kell ráébrednünk (ismét), hogy amit mi szűz piacnak hiszünk, gyakorlatilag már leosztott. De szerencsére nem így történt. Nézzük!

 

Az elsőszámú problémám az volt, hogy mindenki egy bizonyos technológiára, vagy szűk csoportra fókuszált. Itt a világítási megoldásoktól a tetőszigetelésen át, a szolárfalakat, VRV rendszereket, Sterling motoros házi erőműveket, épületautomatizálási rendszereket érintve gyakorlatilag minden volt. Akadt magát konzulensnek nevező cég is, aki tulajdonképpen csak pályázatírásban segít. Voltak méréstechnikai megoldások, és mérés-adatgyűjtő szoftverek is. DE: senki nem pozícionálta magát független szakértőnek, aki egy adott épületre (nevezzük problémának) a fenti összes megoldást vagy lehetőséget figyelembe véve ki tudná alakítani azt a csomagot, amibe a legjobban megérné beruházni.

Nem állítom, hogy egyszerű dolog eljutnunk ide, de ez a piac egyelőre valóban üresnek tűnik. Ráadásul mint tőkeerővel bíró gyártó-és megoldásfüggetlen rendszerintegrátor valahol pont ez a pozíció van nekünk eleve kijelölve. Lesz egy remek szoftverünk, állnak majd mögöttünk tapasztalt konzulensek, fővállalkozóként implementálhatunk meglévő bevált rendszereket. És ha arra gondolunk, micsoda óriási pénzeket fordítanak ma az ügyfelek az épületeik üzemeltetésére, beláthatjuk, hogy energia-megtakarításon munkálkodni nemcsak nemes dolog, hanem remek üzleti lehetőség is.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.