Agbogbloshie

Megdöbbentő képek a Newsweekben (augusztus 1.). A színhely Ghana, a kimondhatatlan nevű Agbogbloshie a főváros közelében. Kietlen holdbéli táj. A vastag fekete hamuból itt-ott ismerős tárgyak kandikálnak ki: egy billentyűzet sarka, egy monitor megmaradt csücske. Óriási szeméttelepen vagyunk, egy számítógép-temetőben. A gépek hatalmas konténerekben érkeznek fejlett országok nagyvállalataitól. Adományként érkeznek: adomány az afrikai információs társadalom fejlődéséért. Nagy részük eleve elavult vagy működésképtelen. A helyi lakosok elégetik őket, a hamuból kikaparják a fémdarabokat és eladják a színesfém-kereskedőknek. A lap szerint ez az egyetlen viszonylag stabilnak tekinthető jövedelemforrásuk.

A környéken, hatalmas területen, megszűnt az élet, az elhamvasztott elektronikus szemét mindent beborít, a talaj és a levegő tele van mérgező anyagokkal. A telepen bűnözők is megjelennek: ők a meggondolatlanul kidobott adattárolókra vadásznak, hogy adatokat lopjanak róluk.

A cikkben egy számot is találok: a világban évente körülbelül 50 millió tonna szemét keletkezik elektronikai termékekből. Az Európában keletkező e-hulladéknak csak 25%-át hasznosítják újra. Hol lehet a többi? Az egyik végállomás minden jel szerint a kimondhatatlan nevű Agbogbloshie. (Az alábbi képet Vibek Raj Maurya tette fel a hálóra.)

 

Fire maker by rvibek.

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.