Huszonkettő

Megírtam a témafelvetést az őszi, szám szerint huszonkettedik Vezérigazgató Találkozóra. Már kint van a CEBC honlapján, de azért idemásolom:

————————————

 

 

KI MIT LÉP?

 

 

 

Hasonlít a vállalatvezetés a sakkra? Hasonlóságok kétségtelenül vannak. Mindkettő stratégiai játék, ahol gondosan, lépésről lépésre kell felépíteni a pozíciókat. Mindkettőben van ellenfél, van versenytárs, akinek nem látunk be a fejébe, húzásait nem tudjuk pontosan kiszámítani. Mindkettőben fontos szerepe van a helyzetek felismerésének, az alternatívák mérlegelésének, a várható következmények, a lehetséges kimenetek átgondolásának. A sakkban és a vállalatvezetésben egyaránt el kell dönteni, a megszerezhető előny mekkora áldozatot ér meg.

 

Vannak persze különbségek is. A legfontosabb talán az, hogy a sakkban a partnerünknek meg kell várnia, hogy mi is lépjünk. A gazdaságban, a vállalati életben más a helyzet. Azt se feledjük el, hogy a sakkban csak két játékos van, a gazdaságban sokkal több.

 

Ki mit lép most a gazdaságban? Ki mit olvas ki a tábla állásából? A helyzet kétségtelenül bonyolult, nehezen megítélhető. A nyár elején született világgazdasági prognózisok szerint a válság véget ért, a növekedés beindult, ha nem is egyforma lendülettel a világ minden pontján, és sok benne a kockázati tényező, a bizonytalanság. Mindenesetre a növekedés, különösen az európai és azon belül a németországi ránk nézve is kedvező hatással lehet.

 

Hogyan tudjuk ezt kihasználni? Mit tudunk a siker érdekében mozgósítani? Azt világosan látjuk, hogy versenyképesség és siker nincs befektetések és áldozatok nélkül. Sem a kormányzat, sem a vállalatok nem mondhatják azt, hogy jó, tényleg volt egy válság, de most minden visszazökkenhet a megszokott kerékvágásba, játszhatjuk tovább a régi játszmát. Az elmúlt hónapokban a kormányzat nagyszabású átalakítási programokba kezdett, hozzálátott az úgynevezett „nagyrendszerek” átalakításához is. A válság – talán – elmúlt, de új helyzet van a kulcsfontosságú iparágakban is: radikális átalakulásokat hozó döntések születnek külföldön és itthon egyaránt.

 

Tudjuk és tapasztaltuk, hogy válság idején a vállalatok magatartása óvatos, védekező. Ezzel azonban nem lehet partit nyerni.

 

Ki mit lép ebben a helyzetben? Ki milyen eredményekre és reakciókra számít? Mekkora kockázatot vállalnak a játékosok, milyen áldozatot vállalnak pozíciójuk várható javulása érdekében? A XXII. Vezérigazgató találkozón ezekre a kérdésekre keressük a választ a megszokott formákban: előadásokkal, kerekasztalokkal, vitákkal, informális beszélgetésekkel. A rendezvénynek, amelynek ismét a Röjtökmuzsaji Kastélyszálló ad otthont, Garry Kasparov világbajnok sakkozó lesz a díszvendége.    

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.