Hivatás

Miklya Anna: A hivatásos. Amikor kiválasztottam a könyvesboltban, sem a szerzőről, sem a könyvről nem tudtam semmit. Ilyen helyzetben óvatos vagyok, tehát kerülöm a vaskos köteteket, inkábba vékonyabbak között keresgélek, könyvet ugyanis nem szívesen hagyok félbe, ha már belekezdtem, általában el is olvasom. Ha tetszik, legközelebb egy vastagabb is jöhet.

A hivatásos vékony kötet, nincs benne semmi modernkedő, a történet lineáris, van eleje, van vége, a mondatok tömörek és világosak, könnyű olvasni őket. Erika, a főhős, fiatal lány, végzettségére nézve bölcsész, francia szakos, akire anyja halála után rászakad egy élhetetlen tudós apa és egy későn született húg eltartásának gondja. A számlák minden hónapban jönnek, fizetni kell. A lány prostituáltnak áll, körülbelül olyan egyszerűen és tárgyilagosan, mint amikor valaki úgy dönt, hogy gázszerelő lesz, mert azt jól fizetik. Luxusprostituált lesz, mivel szép és három nyelven beszél, jobb társaságban is meg lehet jelenni vele.

Egy idő után megpróbál kilépni ebből az életmódból, egyik ügyfele segítségével tanári állást kap egy jó nevű egyházi középiskolában. Munkáját valószínűleg jól csinálja, van érzéke hozzá, van nevelői vénája, akár le is horgonyozhatna itt, de nem sikerül révbe jutnia. Nőként magányos marad, prostituáltként talán túl sokat tud a férfiakról, nem talál igazi párra, az egyetlen ember, akivel összebarátkozik, nem alkalmas erre a szerepre.

A számlák áradata nem apad, a lány ismét felveszi a régi kapcsolatait, pénzes férfiak után néz, partikra jár, egyre többet vállal. Telnek az évek, ketyeg a biológiai óra, a magányos nő pánikba esik, két világát egyre kevésbé tudja szétválasztani, azok összefolynak, egymásba mosódnak. Csapdába esik, minden kudarccal, csalódással végződik.

A történet kissé erőltetett, túl sok esemény, fordulat van a vékony kötetbe bezsúfolva, néha arra gondolok, hogy ezt már nem kellett volna, ez már túlzás, inkább jobban ki kellett volna bontani egy jelenetet vagy jellemet. Meglátjuk, milyen lesz a következő.

2011. június 3.

 

Post a Comment

You must be logged in to post a comment.